Skovspurv på dansk langfart

mandag 14. november 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En ringmærket skovspurv fløj fra Gedser til Korinth på Fyn og satte dermed Danmarksrekord i indenrigsflyvning for skovspurve, oplyser Dansk Ornitologisk Forening. Den danske væverfugl havde tilbagelagt 123 kilometer i fugleflugtslinie
Jan Skriver
En dansk ringmærket skovspurv har sat ny rekord i langdistanceflyvning for sin art inden for landets grænser.

Fuglen har tilbagelagt mindst 123 kilometer i fugleflugtslinie fra Gedser, hvor den fik ring på, til Korinth på Sydfyn, hvor den blev fundet død.

Det er Ringmærkningscentralen på Zoologisk Museum, der kommer med de interessante oplysninger til Dansk Ornitologisk Forening.

Danske skovspurve synes at være udprægede standfugle, og den hidtidige længderekord blandt dansk ringmærkede skovspurve var på blot 35 kilometer fra stedet for mærkningen til stedet for genmeldingen.

Men skovspurven fra Gedser, der blev fanget og ringmærket på Gedser Fuglestation 11. oktober 2003, var anderledes rejselysten.

Den kendsgerning at skovspurven befandt sig på en træklokalitet kan betyde, at fuglen muligvis kommer længere væk fra end Danmark.

Det er dog sikkert og vist, at den endte sine dage i en garage i fynske Korinth, hvor den blev fundet for få uger siden.

I foråret 2006 vil værket "Dansk Trækfugleatlas" blive udgivet af Zoologisk Museum. Det vil indeholde afsnit om samtlige cirka 260 ringmærkede fuglearter i Danmark fra 1899 til udgangen af 2002.

I trækfugleatlasset vil man om skovspurven blandt andet kunne læse, at der er ringmærket 41.461 skovspurve her i landet.

802 af dem er genmeldt, men kun indenfor Danmarks grænser og aldrig efter en langdistance i stil med skovspurven, der fløj fra Gedser og til Fyn.

Der findes en håndfuld danske fund af skovspurve, som er ringmærket i udlandet, nærmere bestemt i Belgien, Helgoland i Tyskland, Sydnorge og Falsterbo i Sverige.

Hos skovspurven, der er i familie med afrikanske væverfugle, er det primært ungfuglene, som strejfer længere omkring.

Gamle skovspurve flyver i reglen kun korte distancer.

Læs mere om skovspurv.