Rekordstort antal traner til træf i Vejlerne

torsdag 17. oktober 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Jyllands største ansamling på knap 400 traner kan i disse dage opleves på Bygholmengen i reservatet Vejlerne. Europas højeste fugl holder sine årlige afdansningsballer på engen, og der bliver flere og flere dansere fra år til år. Fra publikumstårne kan man opleve tranedansen på engen, inden fuglene går til ro.
Af Jan Skriver
Traner flyver mod dansepladsen pa Bygholm Vejle foto Niels Dahlin Lisborg
Traner flyver mod dansepladsen på Bygholm Vejle. Rekordmange er set i Vejlerne dette efterår. Foto: Niels Dahlin Lisborg
 

To gange dagligt kan man i denne tid opleve en af den danske naturs mest spektakulære forestillinger i Vejlerne i Nordvestjylland. Sceneriet byder på en kort morgenforestilling og en længere udgave om eftermiddagen.

Bygholmengen, der er Danmarks største sammenhængende kreaturgræssede engflade, lægger scene til, mens de absolutte hovedroller spilles af traner fra nær og fjern. Scenografien er lagt i hænderne på landet mellem hav og fjord. Vejrliget bestemmer lyssætningen.

”En stor del af de traner, der har ynglet i Nordjylland, samles efter deres yngletid i Vejlerne, som de bruger til danseplads og sovested. De store fugle opholder sig i området hele oktober og november, hvis vejrer er mildt uden sne og frost”, siger Niels Dahlin Lisborg, der er driftsleder i Vejlerne for Aage V. Jensen Naturfond.

Klassisk forestilling på engen

Han anbefaler publikum at spejde efter traner fra publikumscenteret på hovedvej A 11. Her kan tranerne ses på afstand. Hvis man vil lidt tættere på scenekanten, er Kraptårnet øst for Bygholmengen at foretrække. Hvis heldet er ude, trækker flokkene på tæt hold over tårnet på vej mod engens flade, grønne danseplads.

”Det kan også lade sig gøre at se traneflokke flyve ind over rørskovene på vej mod Bygholmengen, hvis man opholder sig i Kærup Holme Skjulet eller ved gangbroen i Han Vejle. De fleste traner bruger de lyse timer på at søge føde i landbrugsområderne øst for Vejlerne og vestpå mod Klim og Fjerritslev. Måske vender fuglene allerede midt på eftermiddagen tilbage til Bygholmengen for at gøre klar til natten. Men i hvert fald sidst på eftermiddagen er alle traner samlet, og så er der for alvor gang i en ofte kåd forestilling, som efterhånden er blevet klassisk i Vejlernes natur”, siger Niels Dahlin Lisborg.

Ny rekord på 381 traner

Omkring månedsskiftet september-oktober talte ornitologen Henrik Haaning Nielsen 381 traner flyve til kollektiv overnatning i reservatet. Det er det højeste antal, der indtil nu er registreret på tranernes samlingssted i området.

”Det er bedst at opleve sceneriet med tranerne om eftermiddagen, fordi det da strækker sig over længere tid. I daggryet, når tranerne forlader overnatningspladsen, har de mere travlt med at komme afsted for at søge føde. Om eftermiddagen går dansen ofte i flere timer, og fuglenes trompeteren genlyder på stille dage kilometervidt omkring”, siger Niels Dahlin Lisborg.

Traner pa skumringstraek over Vejlerne foto Niels Dahlin Lisborg
Traner flyver i skumringen over Vejlerne. Foto: Niels Dahlin Lisborg
 

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening,
Tlf. 33 28 38 00.

Henrik Haaning Nielsen, ornitolog og fugletæller.
Tlf. 51 24 49 68.

Niels Dahlin Lisborg, driftsleder i Vejlerne,
Aage V. Jensen Naturfond.
Tlf. 40 12 55 99.