Sensationelt besøg af spansk spurv i Skagen

torsdag 16. maj 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
For første gang nogensinde i den danske natur blev der onsdag set en spansk spurv, en nær slægtning til vores hjemlige gråspurv. Den sjældne spurv blev kun set af fuglefotografen Leif Jensen, der med en række kameraknips dokumenterede fundet, som fandt sted i den nordlige udkant af Skagen
Jan Skriver

spans spurvEt styks fulglemæssig sensation, spansk spurv. Foto: Leif Jensen

En ornitologisk sensation i skikkelse af en spansk spurv lod sig onsdag morgen se i cirka 20 minutter i Skagen, hvor den i byens nordlige udkant holdt til i selskab med stenpikkere, gråspurve og skovspurve i en stendynge med byggeaffald.

Snesevis af ornitologer har lige siden valfartet til området, hvor den spanske spurv blev set, men den har ikke siden vist sig.

”Jeg sad og fotograferede stenpikkere, da spurven pludselig hoppede ind i billedet. Jeg er mere fuglefotograf, end jeg er feltornitolog, så det var først, da jeg over middag kom hjem til min computer, at jeg fandt ud af, at jeg havde fotograferet en spansk spurv, der aldrig tidligere var set i Danmark”, fortæller Leif Jensen, Skagen, der som den hidtil eneste nu har oplevet en spansk spurv i Danmark.

Hannen hos spansk spurv har i modsætning til gråspurven knaldsort bryst med striber. Den virker i det hele taget mørkere med en markant hvid kind.

Eftersøgningen fortsætter

Fuglefotografen meldte sin iagttagelse ud på de ornitologiske meldesystemer, og om eftermiddagen ledte et talstærkt hold ornitologer efter fuglen i området, hvor den var fotograferet. Også torsdag morgen har der været spejdet efter spanieren. Indtil nu forgæves.

”Der er cirka 2.000 kilometer til den spanske spurvs nærmeste ynglepladser i Spanien, så den er kommet langt hjemmefra. Der er et fund af en spansk spurv fra Sverige, og i England er arten set en halv snes gange. Selv om spansk spurv bliver betragtet som en standfugl, er der trækdrift i nogle af individerne”, siger Simon Sigaard Christiansen, der er leder af Skagen Fuglestation, som bliver drevet af Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

”Det er umuligt at sige, om den spanske spurv vil blive fundet igen. Den kan sagtens være trukket retur mod syd over land. Man ved aldrig med trækfugle og Skagen”, siger Simon Sigaard Christiansen.

Mange ferierende danskere har sikkert set spansk spurv, enten de har været i Spanien, Nordafrika eller på De kanariske Øer, hvor arten holder til i agerland og ofte nær bebyggelser.

Der er talrige bestande af spansk spurv i Østeuropa, Israel og Asien.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Tlf. 33 28 38 00.

Simon S. Christiansen, leder af Skagen Fuglestation.

Tlf. 40 21 73 14.