Arktiske vadefugle fanget til langsom død i fiskenet

fredag 10. maj 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
16 blodige sandløbere blev torsdag 9. maj fundet viklet ind i et ulovligt opsat fiskenet på Hukket ved Blåvandshuk. Lederen af DOF’s fuglestation i Blåvand Bent Jakobsen meldte fundet til Fiskerikontrollen og det lokale politi, der konfiskerede det fuglefarlige og ulovlige fiskeredskab
Jan Skriver

sl2Foto: Bent Jakobsen

Flere af de lyse sandløbere var blodige, og de bar tydeligt præg af at have kæmpet voldsomt for at slippe fri af garnet, der ved lavvande var blevet blotlagt, så fuglene kunne vikle sig ind i det.

16 sandløbere bukkede efter svære pinsler under i nettet, der blev opdaget af Bent Jakobsen, der er leder af Blåvand Fuglestation, som bliver drevet af Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Han kontaktede straks Fiskerikontrollen og det lokale politi i Blåvand for at anmelde det ulovlige fiskeredskab på Danmarks vestligste punkt.

Derefter blev garnet konfiskeret.

SLdodFoto: Bent Jakobsen                                                                                                                                                                                                       

”Der var naturligvis ingen mærker eller navn på nettets ejermand. Der sad en hornfisk og fire fladfisk i garnet sammen med de 16 sandløbere. Efter at jeg havde gjort fundet, blev jeg i området i nogle timer for måske at se nettets ejermand komme tilbage og røgte garnet. Men det skete ikke, og så konfiskerede den lokale politibetjent fiskeredskabet”, fortæller Bent Jakobsen.

Stationslederen har aldrig tidligere oplevet, at der er sat fiskeredskaber op på selve Hukket, hvor tusinder af måger og vadefugle dagligt fouragerer alt efter vandstanden.

”Det er det grelleste, jeg indtil nu har oplevet med ulovligt fiskeri ved Blåvandshuk. Normalt har vi og fuglene ikke de store problemer med det fiskeri, der finder sted nord og syd for selve Hukket”, siger stationslederen på Blåvand Fuglestation.

Sandløberne, der endte deres dage i et fiskenet ved Blåvandshuk, ville snart have været på vej mod deres arktiske ynglepladser i Canada eller Grønland.

Sandløberen er en langdistancetrækfugl og en af de fugle, der yngler allernordligst på denne planet.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)

Tlf. 33 28 38 00

Bent Jakobsen,

leder af DOF’s Blåvand Fuglestation.

Tlf. 24 41 52 30.