Festival for fugle og folk på toppen af Danmark

fredag 10. maj 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Med Det Grå Fyr og Skagen Fuglestation som base er Skagen Fuglefestival åbnet, og den har luft under vingerne til og med søndag. Dagsordenen står på forårstræk og fællesskab for folk med hang til vilde fugle. Og hvem ved: Måske dukker der en ulv eller en flok spækhuggere op
Jan Skriver

SFF

For 13. år i fugletræk er Skagen hjemsted for en festival med fuglene i den absolutte hovedrolle, men med chancer for både ulv og spækhugger.

4. april blev en ulv set på Skagen Nordstrand, og 6. maj rundede syv spækhuggere Grenen, så hvem ved?

Kodeordene på festivalen er dog fugletræk, fællesskab og folk i det fri med fugle som omdrejningspunkter.

”Fuglefestivalen er et arrangement, der både henvender sig til den erfarne ornitolog, til hele familien eller til den almindeligt naturinteresserede gæst i Skagen. Alt efter vejret forventer vi flere tusinde gæster i løbet af festivalen, hvor vi med Det Grå Fyr og Skagen Fuglestation har fået et naturligt samlingssted for fugle- og naturinteresserede”, siger Kurt Rasmussen.

Han er formand for Det Grå Fyrs Venner, som står bag Skagen Fuglefestival i et samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening (DOF), Naturstyrelsen Vendsyssel, Skagen Fuglestation og DOF-Nordjylland.

Erfarne fuglekiggere fortæller

Den første nyklækkede fuglefestival i maj 2006 fristede flere end 3.000 mennesker til at kigge forbi i løbet af de fire fugledage, der nu er blevet en fuldfjeret tradition.

Årets festival vil byde på fremvisning af ringmærkede fugle i Fyrhaven ved Det Grå Fyr, og der vil blive sendt adskillige guidede ture afsted i løbet af dagene.

Desuden vil der være faste observationsposter på Skagen Nordstrand og Flagbakken syd for byen, hvor erfarne feltornitologer vil kunne fortælle besøgende, hvad der flyver forbi af fugle.

Hvis heldet er ude, vil gæsterne på festivalen kunne opleve sjældne fugle, for i Skagen kan alt ske på fuglefronten. Særligt i april, maj og juni.

Med afsæt i muligheden for at opdage sjældne fugle sendes en konkurrence afsted, der varer fra torsdag klokken 10 til lørdag klokken 18. Find Skagens sjældneste fugl, lyder opgaven. Og der er præmie til vinderen.

Gå på Grenen og se havfugle

Der er altid noget at spejde efter over havet, enten det er fra Nordstranden eller på begge sider af Grenen.

De senere forår har der ofte fisket store antal af suler, der ellers hører havet til, tæt på kysten. Og fra Grenen kan man med lidt held opleve styrtdykkende suler.

Op til 20 arter af rovfugle kan ses på en dag over Skagen, hvis vinden er varm fra syd eller øst.

Skagen Fuglefestival byder fredag aften på foredrag med Søren Ryge Petersen, der under overskriften ”Fugle og fuglefolk” vil fortælle om sine oplevelser med fuglene og de folk, der kigger på dem.

Alle festivaldage vil Naturbutikken og flere kikkertfirmaer i telte ved Det Grå Fyr demonstrere, hvad

de har at byde på af teleskoper, håndkikkerter og andet relevant grej til fugle- og naturinteresserede.

Søndag 12. maj holdes der stor fødselsdagsfest for Det Grå Fyr, der fylder to år. Her vil der være en lang række tilbud med fuglefokus på børnefamilier.

Yderligere oplysninger:

Kurt Rasmussen, formand for Det Grå Fyrs Venner.

Tlf. 40 21 64 77.

Simon S. Christiansen,

naturvejleder og forstander på Skagen Fuglestation.

Tlf. 40 21 73 14.