Danmarks ørne trak et tusindtalligt publikum

onsdag 3. april 2019
Rundt regnet 4.500 danskere var af huse for at få øje på havørne og kongeørne, da Dansk Ornitologisk Forening (DOF) bød velkommen til Ørnens Dag under åben, blå himmel. Dagen bød på i alt 48 ørne ved 22 ud af de 23 lokaliteter, hvor DOF formidlede viden om ørne
Jan Skriver

od jyllingeØrnens dag på Jyllinge Havn, hvor 400 besøgende kiggede forbi og så bl.a. havørn og vandrefalk. Foto: Mads K. Oddershede

Ved Avnø på Sydsjælland blev der på Ørnens Dag talt 456 biler, der parkerede i udkanten af ørneterrænet, hvorefter der blev spejdet grundigt efter de store vingefang.Heldigvis viste to voksne havørne sig i området, da rundt regnet 1.000 ørne-entusiaster valgte at tilbringe en dag i det fri med at kigge efter store vingefang i det klassiske havørneterræn ved Avnø Fjord, mens de af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) blev informeret om de store rovfugle.Dette arrangement blev den helt store publikumstræffer, da DOF for 14. år i træk holdt Ørnens Dag med et rekordstort antal deltagere på mindst 4.500 mennesker.

keller fortaellerMartin Keller fortalte blandt meget andet om fugle og klima ved Fugledegård. Foto: Rolf Lehrmann
Også Arresø i Nordsjælland, Lille Vildmose i Nordjylland, Egå Engsø ved Aarhus, Stigø på Fyn og Filsø i Vestjylland bød på talstærke publikummer med henholdsvis 450, 300, 300, 300 og 250 deltagere, som blev guidet af DOF’s ørnekyndige frivillige ornitologer.
”Ved Egå Engsø havde vi tre havørne, der gav publikum nogle fantastiske oplevelser i løbet af et par timer. På et tidspunkt jagede de to voksne havørne, der yngler i nabolaget af søen. Ørnene forsøgte at slå en stor skallesluger, mens publikum stod og betragtede hele sceneriet i og omkring fugletårnet. Jagten mislykkedes, men hele dramaet stod skarpt i billedet, og til sidst satte ørnene sig på øen foran fugletårnet”, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF’s Projekt Ørn.
Alle fik set4Flere steder havde man udover faste udkigsposter også ture rundt i landskabet. Her et turhold fra Avnø. Foto: Ulrik Jensen

I disse uger er de indfødte danske ørne i fuld gang med deres ynglesæson 2019, og hvis de seneste mange års trend fortsætter, vil ynglebestanden vokse. I 2018 var der i Danmark cirka 80 ynglepar af havørn og 5 par kongeørne.
Den milde vinter 2018/2019 har betydet, at havørnene har optrådt geografisk meget spredt i det danske landskab, og der er set havørne stort set over hele Danmark de seneste måneder.

Yderligere oplysninger:

Mads K. Oddershede, Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 07.

Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn.
tlf. 27 73 40 70.