Kratluskere til træf i Thy

torsdag 20. oktober 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Fuglerige krat fra Bulbjerg over Hanstholm til Agger Tange er i denne uge mandsopdækket af feltornitologer på udkig efter sjældne fugle, oplyser DOF. Drømmen er at finde en rubinnattergal eller en sibirisk drossel.
Jan Skriver
I disse dage kan man møde svært kikkertbevæbnede og i reglen dybt koncentrerede folk nær buskadser i Thy.

Måske standser de ved en busk eller et krat nær Hanstholm Fyr og frembringer hvislende lyde. Måske laver de en knibtangsmanøvre og omringer krattet, mens de forsigtigt spejder fra alle verdenshjørner. Og måske ringer en mobiltelefon midt i den dybe koncentration og får flokken til at køre mod Bulbjerg eller sydpå til Agger Tange.

Vi er midt i Dansk Ornitologisk Forenings årlige "Felttræf", hvor det handler om at kratluske effektivt for at finde sjældne fugle og derpå mødes til et fælles kig på seværdighederne.
95 ornitologer fra hele landet deltager i år i træffet, som finder sted for ottende gang med Naturbutikken i Fuglenes Hus som sponsor.

- Succeskriteriet er benhårdt. Det handler om at finde så mange sjældne og usædvanlige fugle som muligt, siger feltornitologen Michael Mosebo Jensen, der er kontaktperson under kratluskernes træf, som varer fredag ud.

- Der er i ugens løb rapporteret en dværgværling fra krattene ved Hanstholm Fyr, men ellers har dagene indtil nu ikke bragt de helt store højdepunkter, hvad angår småfugle. Ved kysten af Sydthy er der set en islom, og i Vejlerne har en amerikansk hjejle tiltrukket mange af træffets deltagere. Det absolutte storvildt blandt småfuglene, dén som alle drømmer om, er en rubinnattergal, der pludselig bliver lokaliseret i et krat nær Vestkysten. Eller en sibirisk drossel som hopper frem i lyset, siger Michael Mosebo Jensen.

De seneste ugers østlige vinde har måske sendt russiske eller ligefrem asiatiske sangfugle vestpå. Det klare vejr får dog ofte disse "ude-af-kurs-trækfugle" til at fortsætte deres rejse ud over Nordsøen i stedet for at hvile i Vestkystens krat. Ornitologerne spejder derfor også efter et vejrskifte, der kan gøre småfuglene landfaste så at sige.

- Det ser godt ud lige nu, hvor vejret lader til at blive tungt i det. Bare det ikke bliver alt for gråt og med heldagsregn. Overskyet måske med en smule finregn får ofte småfugle til at slå sig ned i krattene, for eksempel i Hanstholm-området eller ved Bulbjerg. Vi håber på sådan et småfuglefald, hvor mange forskellige arter kan findes i terrænet. Og hvor der pludselig kan dukke en stor sjældenhed op. I skyfrit vejr sker den slags ikke så tit, siger Michael Mosebo Jensen.

Felttræffet i Thy, der har base på skolen i Hanstholm, bruges specielt om aftenen til udveksling af erfaringer. Trænede feltornitologer holder hver aften foredrag og øser af deres viden om fuglene i det fri.

Naturbutikken i Dansk Ornitologisk Forening sponsorerer præmier til den fuglekigger, som finder ugens mest sjældne fugl eller dagenes mest populære art. "Årets fund" og "Årets feltornitolog" vil også blive kåret under Felttræffet.

Og så er der naturligvis "after-birding", fuglefolkets svar på skifolkets "after-skiing". Her drøftes dagens kratlusk. Måske med en svalebajer eller en lommelærke lige i nabolaget.

Yderligere oplysninger om Dansk Ornitologisk Forenings og Naturbutikkens felttræf i Hanstholm og Thy fås hos:

Michael Mosebo Jensen,
Tlf. 26 82 07 29

(Hvis han IKKE tager telefonen, har han formentlig fået øje på en sjælden fugl.........)

Besøg Naturbutikken