Danmarks bedste havørne-tv i luften igen

tirsdag 3. marts 2015 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Nu kan alle igen opleve spændende tv på nettet fra et stykke af Danmarks vildeste og mest fascinerende natur. DOF sender for 3. sæson direkte web-tv fra familielivet hos Danmarks største rovfugl, havørnen. Flere danskere får øjnene op for, at havørnen skal beskyttes, når de kommer helt tæt på den store rovfugl og dens familieliv hjemme fra stuen, mener DOF.
Uffe Rasmussen
De lander med meterlange grene i reden. De lægger æg og ruger dunede unger ud. De fodrer med hornfisk og blishøns. Alt sammen foregår det, mens titusindvis af danskere ser med direkte hjemme fra stuen eller fra kontoret.

Nu kan alle havørne-fans igen følge med, når Dansk Ornitologisk Forening, DOF, for 3. sæson sender landets bedste natur-oplysende web-tv direkte fra et havørnepars kæmpe-rede.

- Det er godt for havørnene, at flere danskere oplever og får kendskab til, hvor værdifuld og storslået havørnene er for vores natur og for os. Danmark er igen ved at huse en god bestand af vores største rovfugl takket være fredning og stop for giftdrab og nedskydning. Vi er stolte over at give danskerne mulighed, for at se med på og lære om, hvordan havørnenes familieliv foregår, og vi tror på, at det beskytter de unikke rovfugle bedre, når flere og flere oplever, hvor spændende og fascinerende en fugl, vi har i Danmark, siger Kim Skelmose.

Han leder DOF’s Projekt Ørn, der overvåger og holder øje med Danmarks bestand af hav- og kongeørne.

Med til at beskytte
Men det direkte web-tv er ikke bare en unik mulighed for at komme tæt på et stykke natur, der ellers er umuligt at opleve.

- Vi kan se på den store interesse fra seerne, at livet i reden overrasker og fascinerer mange seere, og at det får folk til at se på rovfuglen som en gevinst for den danske natur. Den bevidsthed kan vi bruge, når vi skal argumentere for at bevare fuglene og den natur, rovfuglene har brug for, til at kunne yngle og finde føde i. Det er desværre en opgave, der aldrig slutter, i et land, hvor vi mennesker har brug for mere og mere jord til at dyrke, bygge og færdes på. Der er hele tiden brug for, at vi taler fuglenes og naturens sag for at bevare dem i Danmark, siger Kim Skelmose.

Giver ny viden
Havørnen kan nå op på at have et 2,5 meter bredt vingefang, der også har givet den tilnavnet den flyvende dør.

- Sidste sæson kunne vi blandt andet lære, at havørnen ikke er en trussel mod fasaner, som nogle mener. Vi så mest ørnene æde mange hornfisk, blishøns og ådsler, samt en gråand og en hare i ny og næ. Den dokumentation kan hjælpe med at gøre fuglen mindre mystisk i fleres øjne, siger Kim Skelmose.

Han er meget glad for den interesse, hans yndlingsfugl vækker hos andre mennesker, også hos folk, der ikke normalt ser på fugle.

- Jeg hører folk sige, at de nærmest er blevet afhængige af at følge med i, hvad der sker på kameraet, selv når de er på arbejde, siger den ørneglade mand fra det østjyske.

Mange seere var så vilde efter at se succesen gentaget i 2015, at de samlet set gav 55.000 kroner til årets havørne-tv, da DOF samlede penge ind til formålet på Havørnenes helt egen Facebook-side.

- Så det er faktisk takket være mange af seerne selv, at vi igen kan tænde for årets havørne-tv, siger Kim Skelmose.

Hvad kan seerne forvente i år?
Havørneparret har været i reden siden januar, hvor de så småt gjorde klar til en ny ynglesæson med græs, lange grene og byttedyr. Man kan aldrig vide, hvad ynglesæsonen bringer. Det kan være der kommer tre unger i år, som nogle par har held til at lave hvert år, det kan være det hele går i vasken.

- Vi håber selvfølgelig, der kommer unger i år, parret er det samme, der har fået 3 unger på vingerne for åbent kamera de sidste to ynglesæsoner, så der er gode muligheder for, at de får to unger igen i år. Drømmescenariet er jo 3 unger, som 5 danske havørnepar fik på vingerne i 2014, siger Kim Skelmose.

Find havørne-tv her

Del dine oplevelser med andre havørne-fans på Havørnenes helt egen Facebook-side

Se alle de sjove og spændende videoer fra de andre sæsoner her

Kommentarer om havørn i Danmark
Kim Skelmose
projektleder DOF’s Projekt Ørn 2773 4070

Pressehjælp, video og billeder fra reden
Uffe Rasmussen
Direkte: 33 28 38 43
Mail: uffe.rasmussen@dof.dk

Iben Hove Sørensen
Biolog, redaktør, Pandion
Direkte: 33 28 38 42
Mail: iben.hove@dof.dk

Fakta om DOF’s havørne-tv
• Det er 3 år i træk, DOF sender fra havørnereden på Lolland.
• I 2014 klikkede rekordmange 225.000 brugere sig ind på DOF’s to redekameraer på havørn og stor hornugle, det var 25 procent flere end i premiereåret 2013.
• Havørneparret fik 1 unge i 2013 og 2 i 2014
• Web-tv er blandt andre finansieret af de mange af vores Facebook-brugere, der donerede penge til det i 2014
• Havørnereden er bygget i et træ 16 meter over jorden i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland.

Havørnene har brug for ro, så der er dannet en beskyttelseszone omkring reden, hvor der er lukket for offentlig adgang i yngleperioden fra 1. februar – 31. juli. Men man kan være heldig at se fuglene på afstand flyve til og fra redeområdet. Du kan se dem på egen hånd eller på guidede ture i reservatet. Find ture og vejledning i færdsel i reservatet hos Fugleværnsfonden

Se, hvad der skete sidste år