Massedød og rudedrab blandt fugle kan forebygges

onsdag 22. oktober 2014 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Mindst 1 million fugle omkommer hvert år på grund af kollisioner med glas- og spejlruder. Det anslår DOF, som vil have arkitekter og bygherrer til at tænke mere på fuglevenlige glaspartier og vælge glasmaterialerne med større omhu i fremtidens byggerier.
Jan Skriver
Massedød blandt småfugle, der trækker om dagen, som for eksempel fuglekonger, kan forebygges, hvis arkitekter og bygherrer tænker hensynet til trækfuglene nøjere ind i bybilledet og fremtidens byggerier.

Det mener Dansk Ornitologisk Forening (DOF), der foreslår skærpet opmærksomhed, når det handler om at vælge glasmaterialer og vinduespartier i huse, boligblokke, kontorbyggerier og støjskærme langs trafikerede veje.

Store flader af klart glas kan være veritable dødsfælder for flere fuglearter, der trækker om dagen og orienterer sig ved hjælp af synet.

- Den seneste uges tid er hundreder af fuglekonger fundet døde eller halvdøde i Københavnsområdet, hvor særligt den østlige del af Amager har meldt om massedød neden for større vinduespartier. Trækfuglene er ganske enkelt omkommet ved at flyve direkte mod ruderne, som de ikke kan se, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF.

SE 4 BILLEDER: KLIK PÅ BILLEDET TIL HØJRE

- Almindelige glasruder er ofte svære at få øje på for en flyvende fugl. Ved at vælge materialer, som fuglene kan registrere, vil man kunne forebygge de rudedrab, der i perioder finder sted i stor stil. Blandt andet forskes der i glasruder, der reflekterer ultraviolet lys, som fuglene kan se i modsætning til os mennesker, påpeger biologen.

Glasklare dødsfælder
I en tid, da glas udgør en større og større flade af facaderne på nybyggerier, er det vigtigt at fokusere på glasmaterialet, hvis man vil tage hensyn til fuglene, fastslår DOF.

- Jeg har i Københavns-området set adskillige eksempler de senere år på støjskærme, hegn, afskærmninger og kontorbyggerier, hvor klart glas dominerer. Her er risikoen for fuglene slet ikke tænkt ind i sammenhængen. I de værste tilfælde kan man prøve at minimere risikoen for fugledødsfald ved at klistre meget synlige rovfuglesilhuetter på glasfladerne. Silhuetterne virker skræmmende på småfugle, og de kan med held tage toppen af problematikken, men der skal mange silhuetter til, siger Knud Flensted.

1 million fugle dør på ruder
Han påpeger, at rudedøden koster virkelig mange småfugle livet på linje med andre menneskeskabte dødsårsager som for eksempel trafik, luftledninger, høje bygninger, vindmøller, tamkatte og jagt.

- Disse dødsårsager kan og skal ikke nødvendigvis fjernes fuldstændigt, men nogle af dem kan med stor fordel for fuglene begrænses, siger biologen, der anslår, at mindst 1 million fugle hvert år omkommer på grund af kollisioner med glas- og spejlruder.

- Tænk på, at der i Danmark er langt over en million haver, og de fleste hus- og haveejere har sandsynligvis oplevet at finde en fugl, der var fløjet mod et af husstandens vinduer, enten det var et af terrassens, det store stuevindue, eller det var drivhuset. Og endnu flere fugle er fundet nedenfor store glasbeklædte kontorbyggerier, lejlighedskomplekser, erhvervsdrivhuse og ikke mindst støjskærme langs vejene, siger Knud Flensted.

Hundredvis af døde fuglekonger
• Den seneste tids massedødsfald blandt fuglekonger er ikke kun registreret i København og på Amager. Også Malmø og flere steder i Sydsverige har budt på ekstraordinært mange døde fuglekonger.

• Midten af oktober har i Sydsverige været præget af et massivt træk af fuglekonger med en kurs mod sydvest.

• Omkring Sveriges sydvestlige spids melder Falsterbo Fuglestation, der hver dag registrerer fugletrækket, om rekordforekomster af fuglekonger. De seneste uger er cirka 5.000 fuglekonger blevet ringmærket på stationen.
Alene 11. oktober blev der fanget og ringmærket 1.853 fuglekonger i Falsterbo. Den dag er mange tusinder fuglekonger fløjet over Øresund.

• De skandinaviske fuglekonger på træk mod sydvest får det naturligt nok til at dryppe ekstra af trækfugle på Danmark.
• Over det meste af landet er der noteret ekstraordinært mange fuglekonger de senere uger.

Yderligere oplysninger

Knud Flensted, biolog i DOF
Tlf. 21 24 22 75

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf.33 28 38 00