Stor fuglesensation: Albatros fløj ind over Skagen

mandag 26. maj 2014 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Årets hidtil største danske ornitologiske sensation er en realitet. En af ornitologers største drømme gik i opfyldelse, da en meget sjælden og meget stor sortbrynet albatros fløj ind over Skagen i weekenden.
Jan Skriver
En sortbrynet albatros med et vingefang på over to meter skabte i morges ved otte-tiden ekstatisk jubel blandt ornitologer, der spejdede efter forårets mangfoldige fugletræk i området omkring Grenen i Skagen.

Årets hidtil største danske ornitologiske sensation var en realitet, da albatrossen blev set både ud for Grenen, Det grå Fyr og senest ved Skagen Nordstrand, hvorfra kæmpefuglen til sidst fløj videre mod nordvest ud i Skagerrak.

- Det var ikke just på sådan en stille dag i maj, at jeg havde troet, at en af mine største ornitologiske drømme skulle gå i opfyldelse. Det var uvirkeligt, men det var ganske vist. Den sortbrynede albatros fløj ind over land ved Skagen Grå Fyr, og den inkarnerede havfugl fløj over reservatet, inden den igen fik havet under sig og var tilbage i sit rette element, fortæller ornitologen Knud Pedersen, der bor i Skagen og som har fulgt fugletrækket på toppen i omkring fire årtier.

Sandsynligheden taler for, at albatrossen fra i morges er den samme fugl, som søndag blev set flyve langt ude over havet ved Højen syd for Skagen med kurs mod øst. Og et rygte siger, at en albatros søndag aften blev set på Sveriges vestkyst stik øst for Skagen.

- Meget taler for, at den sortbrynede albatros har været inde at vende i Kattegat og har nået Sverige, inden den så returnerer til Grenen og Skagen i dag. Netop nu befinder den sig måske ud for Norges vestkyst. Vi kan så håbe, at den vil opholde sig en tid i Nordatlanten og måske på ny tage en rundtur i Nordsøen og komme tæt på Danmark igen, siger Knud Pedersen.

På vores himmelstrøg er det primært farvandene omkring Storbritannien, der har budt på flest observationer af sortbrynede albatrosser gennem tiden.

Arten er kendt for at være en af havets vagabonder. Fire gange tidligere er der i Danmark set en sortbrynet albatros, men havfuglen, der har sine største ynglepladser på Falklandsøerne i den sydlige del af Atlanterhavet, har aldrig tidligere vist sig inde over land, som det skete mandag morgen.

Fuglefotografen John Larsen fik nærbilleder af albatrossen, da han befandt sig på p-pladsen syd for Grenen. Han havde ikke hørt rygter om albatrossen, da den pludselig befandt sig indenfor hans fotografiske rækkevidde.

Yderligere oplysninger

Knud Pedersen, ornitolog Skagen
tlf. 40 33 06 50