Sort stork flygtet fra Silkeborg

onsdag 6. juli 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En sjælden sort stork, der var på vej til at flytte til Skotland, er rømmet fra sin voliere på AQUA Ferskvands Akvarium i Silkeborg. Feltornitologer opdagede flygtningen i går, men trods forsøg på at fange storken, er den fortsat på frie vinger i det midtjyske søhøjland, oplyser Dansk Ornitologisk Forening.
Jan Skriver
De elektroniske jungletrommer varslede en stor sjældenhed i sigte, da en sort stork tirsdag 5. juli blev opdaget ved et lille vandhul nær Katrinedal syd for Silkeborg.
Det viste sig dog hurtigt, at den sjældne sorte stork ikke var en vild fugl i klassisk forstand, men en flygtning fra en voliere i AQAU Ferskvands Akvarium.

Og så kan det nok være, at biologen Henrik Jacobsen, der er daglig leder af de ferske vandes center i Silkeborg, fik rigget et net til og sat en menu af lokkemad sammen, hvorpå han rykkede ud efter sin undvegne stork.

- Vi har 2 voksne sorte storke, som vi har haft siden 1998, og 5 unge. Den unge fugl, der flygtede for en god uges tid siden, var på vej til at få en plads i en Zoo i Edinburgh i Skotland, så det var godt træls, at den slap fra os. Vores sorte storke, som er med i et europæisk avlssamarbejde, har alle stambog, og hver fugl betyder meget i projektet, siger Henrik Jacobsen.

Biologen og hans håndgangne storkefangere forsøgte at liste sig så tæt på den undvegne sorte stork, at de kunne smide et net over den. Men selv om den sorte stork er vant til mennesker mislykkedes listejagten.

- Vi ledte først efter storken ved Katrinedal, hvor ornitologer havde opdaget den, men den var fløjet, da vi kom. Over aften lød der så en melding fra Knuds Sø ved Ry, hvorpå vi straks igen rykkede ud og forsøgte at fange den. Men den undslap og fløj væk. Den sorte stork, der er født i AQUA i sommeren 2004, bærer en grøn ring på sit venstre ben, så den er let at kende, hvis man er vant til at se på fugle, siger Henrik Jacobsen.
Storken bærer også en lille chip under huden på venstre side af halsen. Den kan dog hverken ses eller spores på afstand, men som et elektronisk halsbånd vil chippen altid være en slags CPR-nummer for den sorte stork.

De sorte storke på AQUA i Silkeborg er ikke stækkede i modsætning til deres hvide nære slægtninge på stedet. De hvide storke går i en indhegning under åben himmel. De sorte storke har en voliere, hvor de kan flyve frit.
Vinterens store snemængder gav de sorte storkes voliere en skade, som blev udbedret i foråret.

Men der må have været et lille hul i hegnet, for pludselig var den unge sorte stork fri.
Og den huserer derude i friheden endnu og er stærkt savnet. I hvert fald af lederen på AQUA.

Henrik Jacobsen hører gerne nærmere fra alle, der måtte opdage den unge sorte stork.
Han kan træffes på tlf. 89 21 21 89
Eller mobil: 20 90 46 25