Oplev og lær om fuglene på Fuglenes Dag

mandag 19. maj 2014 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Kom og hør gøgen kukke og se landsvalens elegante flyveteknik. Lær mere om fuglene omkring dig. Søndag den 25. maj inviterer Dansk Ornitologisk Forening (DOF) til Fuglenes Dag over hele landet.
Maya Schuster
Alle trækfuglene vender tilbage til Danmark fra varmere himmelstrøg i maj måned og markerer, at foråret nu er på sit højeste.

På Fuglenes Dag søndag den 25. maj kan du blandt andet nyde de mange fugle, der har været syd for Sahara.

Der er 22 arrangementer i hele landet, og DOF’s dygtige, frivillige guider gør deres bedste for at give deltagerne en god oplevelse.

Lær om fugle
Hvordan kender man de forskellige arter fra hinanden? Er der nogle fifs til at lære deres stemmer bedre at kende?

Du kan lære mere om fuglene omkring dig til arrangementerne på Fuglenes Dag.

Udover landsvalen er der chance for at opleve arter som gøg, nattergal, løvsanger, rødstjert, havesanger, gærdesanger, tornsanger, grå fluesnapper, broget fluesnapper, rørsanger og sivsanger på de forskellige arrangementer.

Det er i år 30. gang, at DOF afholder Fuglenes Dag. Arrangementet er åbent for alle.

Du får på Fuglenes Dag mulighed for at gøre brug af et gratis tilbud: Få tre udgaver af DOF’s medlemsblad Fugle og natur tilsendt kvit og frit. Henvend dig til din turleder på dagen.

FIND ALLE arrangementerne på Fuglenes Dag her

Klik på den landsdel, hvor du ønsker at deltage.

Landsvalen – jo længere hale des bedre kondition
Landsvalen er den talrigeste svaleart i Danmark.

Den kan blandet andet kendes fra de øvrige svalearter på halen med forlængede ydre halefjer, der giver landsvalen et meget elegant udseende, når den for eksempel sidder på en telefonledning og hviler.

Halens længde er en statusmarkør. Det kræver energi at flyve med en lang hale, så den lange hale er et tegn på fuglens kondition.

Det gør hanner med en ekstra lang hale yderst attraktiv for hunner. Antallet af hanner med dårlig kondition er reduceret kraftigt i de seneste årtier med det resultat, at halelængden på danske landsvalehanner i gennemsnit er blevet 10 % længere i perioden.

Der knytter sig megen folkelig opmærksomhed og overtro til svalen – nok fordi den bor så tæt på menneskerne. Udtrykket en svale gør ingen sommer kommer af, at svalen ankommer til sit ynglekvarter på meget forskellige tidspunkter.

Svalen har gennem tiden været anset for en lykkebringer. Hvor svalen byggede rede, mentes den at bringe lykke til hjemmets beboere, og det ansås for helligbrøde at slå en svale ihjel.