Presset præstekrave fik kommunalhjælp

mandag 4. juli 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Viborg-ornitolog roser Tjele Kommune i Midtjylland for at tage hensyn til et sjældent ynglepar af lille præstekrave. Da kommunen hørte, at præstekravernes redested var truet af turister, blev der straks skiltet med et færdselsforbud i redens nærmeste nabolag. Det reddede de små vadefugles æg, oplyser Dansk Ornitologisk Forening.
Jan Skriver
I det små skal man finde det store, mener Henning Pedersen, der er feltornitolog med bopæl i Viborg.
På den baggrund har han lutter lovord og respekt til overs for Tjele Kommunes tekniske forvaltning, som hurtigt og kontant gav et par præstekraver en kommunal håndsrækning ved Rødding Sø, der er et naturgenopretningsprojekt nord for Viborg.

På opfordring fra den midtjyske fuglemand og Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) Viborg-afdeling satte myndigheden fra den ene dag til den anden et skilt op, som skulle gøre besøgende ved søen opmærksomme på, at de ynglende små præstekraver krævede fred til at ruge.

Uden afspærringen, der kun lagde beslag på de få kvadratmeter, som er nok til et privatliv for præstekraver, ville fuglene efter al sandsynlighed være blevet trådt under fode. Bogstaveligt talt.

- I slutningen af maj fandt jeg præstekravereden med 4 æg i, men der var masser af fodspor på den landtange, som fuglene ynglede på. Reden lå meget udsat for færdsel, og jeg har flere gange set folk med løse hunde gå tur på stedet, fortæller Henning Pedersen.

- Via Martin Kviesgaard fra DOF's fredningsudvalg i Viborg blev der rettet henvendelse til Tjele Kommune. Her tog Per Christensen fra teknisk forvaltning straks affære ved at få placeret et skilt, der klart og tydeligt forklarede, hvorfor den lille landtange var lukket i juni, fortæller Henning Pedersen.

- Jeg synes, at kommunen fortjener al mulig påskønnelse for at handle hurtigt og for at tage fuglelivet ved den nyetablerede sø alvorligt. Det kunne andre myndigheder lære af, siger Viborg-ornitologen.

Det er ganske vist, at der kom unger ud af 3 af de 4 æg i præstekravernes kuld. Om de små dunede vadefugle, der næppe er større end bordtennisbolde på tændstikker, så har overlevet og fået fjer må stå hen.

Ifølge Henning Pedersen er fuglelivet ved den cirka 21 hektar store Rødding Sø, der blev indviet 9. oktober 2004, varieret og rigt. Den lavvandede sø, hvis gennemsnitsdybde blot er på 75 centimeter, mens den største dybde er 2,5 meter, har 12 hektar eng i sit nabolag.

Sorthalset og gråstrubet lappedykker hører sammen med knarænder og atlingænder til søens faste fugle. Og en sjælden damklire fra Sydøsteuropa er set en enkelt gang.

Men måske bedst af alt: den lokale vilje til at passe på naturværdier, der kan være skrøbelige, er til stede.