Så er der æg i havørne-reden

tirsdag 4. marts 2014 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Det første æg er lagt i havørnereden, som Dansk Ornitologisk Forening sender direkte tv fra. Det er næsten to uger før, havørnen lagde æg sidste år. Den milde vinter kan være forklaringen.
Uffe Rasmussen
- Og så er mørklægningen lige udnyttet til at lægge et æg!

Sådan skriver Steen Bach Johansen i en kommentar i aftenmørket mandag aften den 3. marts. Steen er dermed den allerførste af DOF’s webtv-seere, der kan fortælle alle, at havørnene har lagt deres første æg.

Kommentaren er skrevet på siden, der viser DOF’s havørne-tv

Det første billede kommer fra Mads Kunz, som har lagt billedet op på havørnenes egen Facebook-side fra morgenstunden i dag tirsdag. Derudover har flere brugere skrevet om det og lagt billeder op fra morgenstunden.

Ægget kommer næsten to uger før sidste år, hvor det første æg blev lagt omkring 12. marts.

- Vi er glade i dag, fordi det første æg er det foreløbige højdepunkt i vores tv fra en havørnerede i år. Samtidig er det beviset på, at de sårbare rovfugle har en plads i Danmark, så længe de har ro og natur til at yngle i. Og det har de i Fugleværnsfondens reservat på Lolland, siger Jørn Dyhrberg Larsen, som er biolog i Dansk Ornitologisk Forening.

- Nu bliver det for alvor spændende, for hvor mange æg lægger de så? Vi håber på i hvert fald et mere og meget gerne tre. Men det vil være meget spændende med to eller måske tre unger i reden i år, siger han.

Kommer der endnu et æg?
Det første æg er altid specielt.

- Det er fantastisk at se, når det første æg er lagt, og rugningen begynder. Så er ynglesæsonen for alvor i gang efter en måned, hvor vi har set begge ørne lande med store grene og bygge videre på den allerede ret store rede, siger DOF-biologen.

Nu begynder tiden med rugning, og det kan man forhåbentlig følge mere og mere med i, efterhånden som det tiltagende lys lader solcellerne forsyne kameraet med mere og mere stabil strøm.

- Man kan både se hannen og hunnen ruge de næste cirka 40 dage. Det kan være ret sjovt at se, når de skifter ud på rugningen, fordi den ene ikke altid vil flytte sig, og den anden så napper lidt for at komme til, siger Jørn Dyhrberg Larsen

Se billeder og video på havørnenes egen Facebook-side

Kommentarer
Jørn Dyhrberg Larsen biolog, projektleder, havørne-tv,
Fokuseret Fugleforvaltning
Direkte: 33 28 38 24/ 22 32 78 72
joern.larsen@dof.dk

Pressehjælp
Uffe Rasmussen, journalist
Direkte: 33 28 38 43/20 46 23 46
uffe.rasmussen@dof.dk