Storken vender tilbage

mandag 12. august 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Hvid stork blev erklæret uddød af Dansk Ornitologisk Forening i 2008, hvor det var slut med oprindelige vilde storke i danske storkereder. Nu forudser DOF’s storkeekspert Hans Skov, at storken for alvor vender tilbage til Danmark, skriver bladet Fugle og Natur
2013 blev et år uden storkeunger på vingerne herhjemme. Alligevel er der nu grund til at tro på, at hvid stork for alvor kommer tilbage til Danmark. DOF’s storkekender Hans Skov forventer, at vi vil opleve nye storkepar næsten hvert år i de kommende år.

I maj var der udsigt til tre par hvid stork i Danmark i år, det største antal siden 2004. Men årets yngleresultat blev elendigt. Både i Gundsølille ved Roskilde og i Smedager i Sønderjylland døde storkeungerne på grund af ekstremt regnvejr på uheldige tidspunkter. Et tredje nyt storkepar på Als opgav efter 10 dage.

”Og det var meget fornuftigt, for i landskabet omkring reden på Als er der intensivt landbrug uden føde nok til at opfostre storkeunger, siger Hans Skov fra Dansk Ornitologisk Forenings storkegruppe.

Historien om storkenes forsømte forår på Als rammer plet på storkens situation i Danmark lige nu. Der kommer nye storke til fra vores nabolande, men de har svært ved at finde egnede levesteder i Danmark. Sidste år blev det anslået, at hele 385 forskellige storke lagde vejen forbi Danmark.

Det positive pres af nye storke mod de danske grænser kommer fra to sider: Dels fra sydvest, hvor den hollandske og nordtyske bestand er i klar fremgang. Dels fra øst, hvor unger fra den udsatte svenske bestand trækker hen over Danmark.

”Derfor forventer jeg, at vi i de kommende år vil se flere unge storke forsøge sig i Danmark, ligesom parret på Als i år. Et godt bud er 1-2 nye par om året. Vi må så håbe på, at de slår sig ned i områder med mindre intensivt landbrug. Hvis storkene får succes det første år, så er der store chancer for at de vender tilbage, siger Hans Skov til Fugle og Natur.

Kontakt: Hans Skov tlf. 21 60 72 95