Krager går til golf

torsdag 16. juni 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Nogle af kragerne øst for Ribe er helt til green. De har specialiseret sig i at stjæle golfbolde i en grad, så det skorter på fairplay på fairwayen
Jan Skriver
Det var ved hul 8, at kragen slog til efter 2. slag.

Palle Christiansen, der er formand for cirka 780 medlemmer af Ribe Golfklub, var på vej mod sin hvide golfbold, som han havde slået i hvert fald 100 meter, så fornemmelsen var den helt rigtige. Tiger Woods kunne bare komme an.

- Jeg nåede aldrig mit tredje slag, for kragen kom og stjal min bold, lettede og fløj væk. Flere af vores medlemmer har oplevet noget lignende. Jeg vil tro, at vi de seneste år pr. sæson har fået stjålet en snes golfbolde af krager, fortæller Palle Christiansen, der morer sig over fuglene, som dog kan gøre det vanskeligere at bevare et hårdt tilkæmpet handicap.

- Noget kunne tyde på, at nogle af golf-kragerne kommer langvejs fra. På en mark 3-4 kilometer fra vores baner er der fundet 20-30 bolde. Landmanden kunne ikke forstå, at Ribes golfspillere var i stand til at skyde så langt og så upræcist. Jeg kunne meddele, at vores medlemmer næppe rækker længere end allerhøjst 280 meter pr. slag, og at forklaringen på de vildfarne bolde var vestjyske kragers stigende interesse for golf, siger Palle Christiansen.

Golfformanden i Ribe har bemærket, at kragerne aldrig tager de gule træningsbolde.
De vælger kun de hvide kugler, der vejer knap 50 gram og som koster 10 kroner stykket, hvis man køber en ti-styks-pakke.

Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF), har tidligere hørt om fænomenet med golf-krager fra en bane vest for København. Biologen har en mulig naturlig forklaring på kragernes nye sportsinteresse.

- Krager er nysgerrige fugle, som hurtigt finder nye fødekilder. Sandsynligvis opfatter kragerne golfboldene som æg. Og æg er god føde for netop krager. Mig bekendt er der ingen fugleæg, der er alarm-gule, hvilket kan forklare, at kragerne lader træningsboldene ligge, siger Knud Flensted.

Der er mange eksempler på, at krager for at åbne valnødder er fløjet 10-20 meter op i luften og derefter har ladet naturens svar på dåsemad dumpe til jorden, så den kunne blive serveringsklar.

Nu er spørgsmålet; vil Ribes golfkrager udvikle samme tilbøjelighed til at lette med deres 50 gram tunge bytte og lade det falde til jorden?
Hvis det er tilfældet, må medlemmerne af Ribe Golfklub sikkert til at bære styrthjelm.

Og der vil i stigende grad blive råbt "Fore" på grund af trusler fra oven.

Læs mere om kragen her.