Gåsegrib på færde i Jylland

onsdag 19. juni 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I flere junidage holdt en gåsegrib til i et landbrugsområde nord for Skive. Der er en vis sandsynlighed for, at gribben fortsat opholder sig i det jyske, hvor den spejder efter ådsler
Jan Skriver
En gåsegrib med et vingefang på cirka tre meter blev fredag 14. juni opdaget af ornitologen Gorm Thyge Wæhrens, da den gigantiske rovfugl opholdt sig i Kåstrup nord for Skive.

Gribben fik straks ornitologer fra nær og fjern til at stile mod terrænet omkring Kåstrup og den blev set af mange fredag aften og det meste af lørdag 15. juni.

Det var den blot femte observation af en gåsegrib
i Danmark gennem tiderne.

- Gribben holdt til i et landbrugslandskab med svinefarme og en losseplads, så den ådselædende fugl har sikkert haft føde nok. Jeg snakkede med en dreng på en af gårdene i området, og han fortalte, at den store fugl havde været i nabolaget i flere dage, før den så blev opdaget af ornitologer om fredagen, siger ornitologen og fuglefotografen Gerner Majlandt, der bor i Skive.

Den første observation af en gåsegrib i Danmark blev gjort ved Katholm Gods på Djursland i 1858, da et eksemplar blev fundet dødt på en mark, efter at fuglen var blevet beskudt.

Derefter gik der flere end 100 år før arten på ny viste sig i landet. Igen var Djursland scene for den sjældne gæst. 22. og 23. maj 1985 blev en gåsegrib set ved Gjerrild, og 24. maj nåede den til Skagen, hvor den tog en overnatning, inden den dagen efter trak sydpå igen og blev set over

Dronninglund Storskov i Nordjylland.
Første oktober 1986 blev en gåsegrib observeret på Sydlangeland og nær øens sydspids ved Keldsnor, hvor den også blev set dagen efter. Godt en uge senere blev gåsegribben 10. oktober set ved Sønderskoven på Als.

En undsluppet gåsegrib blev i maj 1988 set nær Esbjerg og på Fanø, hvor den blev fanget og bragt tilbage til sit bur i en fuglepark ved Bayern i Sydtyskland.

Bestanden af de store ådselædende fugle er stigende i Spanien, og det er formentlig herfra, at strejfende individer i perioder flyver langt mod nord og bliver set udenfor deres normale udbredelsesområde. Også Finland og Sverige har enkelte forekomster af strejfende gåsegribbe.

Gåsgribben er en eminent svæveflyver, der kan udnytte opadstigende luftstrømme til at tilbagelægge hundreder af kilometer på kort tid.

Umiddelbart syd for den dansk-tyske grænse er gåsegribben en betydelig mere regelmæssig trækgæst, end det er tilfældet i Danmark.

I Holland blev der i årene 1980 til 2008 observeret 177 gåsegribbe. Alene i 2007 var der på det nærmeste invasion af arten, da 112 eksemplarer blev set det år.

Også i Tyskland er der set et stigende antal gåsegribbe de senere år.