Første jyske vandrefalke i 70 år – udsigt til trillinger

onsdag 19. juni 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Tre falkeunger har set dagens lys i en redekasse i 65 meters højde på Skærbækværket ved Kolding Fjord
Jan Skriver
Først var der én, så kiggede to ud over kanten af kassen. Og mandag i denne uge var det ganske vist, at tre vandrefalkeunger er klækket i redekassen på Skærbækværket ved Kolding Fjord.

Det er første gang siden vandrefalken i 2001 genindvandrede som dansk ynglefugl på Møns Klint efter flere årtiers fravær, at verdens hurtigste rovfugl med sikkerhed har ynglet i hovedlandet.

- Falkeparret er sandsynligvis førstegangsforældre, så det er flot, hvis de to urutinerede falke får hele tre unger på vingerne, siger Torben Skytte Hvass, der er maskinmester på Skærbækværket og ornitolog i sin fritid.

Han har fulgt falkene i kraft af sin daglige gang på værket, og han har via kontakter til falkeeksperter i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) sørget for, at der i dag på værket hænger tre specialdesignede redekasser med fri indflyvning for falke.

Samarbejdet mellem DONG, der ejer Skærbækværket, og DOF har nu givet resultat. Familieforøgelsen på Skærbækværket er det første dokumenterede ynglefund af vandrefalke i Jylland siden Rold Skov i Himmerland og Tofte Skov i Lille Vildmose i midten af 1940’erne husede ynglepar af verdens hurtigste rovfugl.

Der skulle gå næsten otte år fra den første observation af en stationær vandrefalk på Skærbækværket blev gjort, til der kom familieforøgelse.

- Der har flere gange været tilløb til noget stort for vandrefalke omkring Skærbækværket, men rovfuglene har tilsyneladende skullet gå grueligt meget igennem, før det kunne blive godt, fortæller Torben Skytte Hvass.

- Et år mistede en falk, der holdt til på værket, livet, fordi dens bryst blev gennemboret af et stærenæb, formentlig fordi falken i rasende fart under en jagt ramte stæren skævt. En anden gang blev en falk fundet død i en skorsten, og en tredje vandrefalk omkom på kirkegården i Kolding.

Men hver gang en falk er bukket under, er en ny kommet til med værket som tilholdssted. Og nu tyder alt på at være fryd og gammen. Jeg tror, at vores ynglende falkepar er det par, der i en periode holdt til på den gamle sukkerfabrik i Assens på Vestfyn, siger Torben Skytte Hvass.
De hurtige rovfugle i redekassen på sydsiden af Skærbækværket arbejder på sin vis for deres gratis logi. Hunnen fanger nemlig masser af duer, som er uønskede logerende på værket, fordi de sviner.

- Tidligere satte vi fælder op for at komme en voldsom dueplage til livs. I dag hjælper falkene os med det problem. Ja, det er nu kun den store hun, som er i stand til at nedlægge en due. Den lille falkehan nøjes med at fange bytte af drosselstørrelse, siger Torben Skytte Hvass.