Prærietrane fra Nordamerika kan ses på Møn

tirsdag 28. maj 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Danmarks første prærietrane opholder sig netop nu på den østlige del af Møn, hvor den ekstremt sjældne gæst fra det vidtstrakte nordamerikanske græsland, søger føde på enge og i moseområder ved Busemarke Mose i selskab med europæiske traner
Jan Skriver
En nordamerikansk prærietrane er tilsyneladende emigreret, og er blevet dansk for en tid.

Den store grå fugl skulle have opholdt sig på den nordamerikanske prærie eller i tundraområder mod nord i Canada eller Alaska, men den befinder sig netop nu i selskab med nogle få europæiske traner i nabolaget af Busemarke Mose på Møn.

Det er første gang, at en prærietrane er observeret i Danmark, og den store sjældenhed tiltrækker hundreder af feltornitologer fra nær og fjern. Der ventes også et rykind af udenlandske ornitologer den næste tid, hvis prærietranen vælger at blive på Møn.

Prærietranen, der er en smule mindre end vores hjemlige trane, blev opdaget mandag 27. maj ved middagstid af ornitologerne Thomas Varto Nielsen og Thomas W. Johansen.

Da de to via de ornitologiske jungletrommer rapporterede det sjældne fund ud, satte mange fugleinteresserede straks kursen mod den sydøstlige del af Danmark.

Prærietraner er set flere gange i Europa i de senere år.

I Storbritannien er der fund af prærietrane i 2011 og dette år noterede Finland også sin første prærietrane. I vinteren 2011/2012 opholdt en prærietrane sig i et af vinterkvartererne for europæiske traner, Extremadura i den centrale del af Spanien.

Norge havde i maj 2012 besøg af sin første prærietrane, der i flere dage opholdt sig i et naturreservat på vestkysten.

I vinter har en prærietrane opholdt sig i Spanien indtil slutningen af februar og Finland har registreret en prærietrane d. 7. maj i år.

”Der er stor sandsynlighed for at det er den samme fugl, der har slået sig sammen med en europæisk traneflok,” siger Rasmus Strack fra Dansk Ornitologisk Forening.

Prærietranen på Møn er ifølge listen over registrerede fuglearter i Danmark på intermagasinet Netfugl.dk Danmarks fugleart nummer 468.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Rasmus Strack, tlf. 23 37 39 68