4.800 danskere havde ørne i sigte

mandag 25. februar 2013 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Vejret var ikke det allerbedste, men alligevel bød Ørnens Dag på en publikumsrekord. Den kolde februardag gav 32 havørne og fire kongeørne i sigte på de 19 lokaliteter, hvor Dansk Ornitologisk Forening (DOF) formidlede kontakt til ørne
Jan Skriver
Familien Danmark var af huse som aldrig før, da Dansk Ornitologisk Forening (DOF) holdt Ørnens Dag og på forhånd havde annonceret rigtig gode chancer for at opleve havørnens og kongeørnens imponerende vingefang og kraftfulde udstråling.

Arrangementerne gav publikumsmæssig pote, eller skulle vi sige ørneklør, for mindst 4.800 mennesker deltog i den organiserede spejden i de 19 ørneterræner, hvor i alt 32 havørne og fire kongeørne viste sig i dagens løb.
- Vejret var nogle steder lidt gråt og trist, men heldigvis var der tørvejr. Generelt er deltagerne i Ørnens Dag meget taknemmelige, når der viser sig en ørn i luftrummet eller i terrænet. Nogle mennesker forventer naturligvis, at ørnene er meget tættere på, end de i virkeligheden er, men vi oplever kun tilfredse naturbetragtere på dagen, siger Lennart Pedersen, der er leder af DOF’s Projekt Ørn, som for ottende år i træk sendte ørnedagen på vingerne.

Det største besøgstal på de 19 lokaliteter, hvor DOF’s guider pegede ørnene ud, kom på Jyllinge Lystbådehavn, hvor mindst 600 mennesker mødte op og på skift spejdede flittigt i kikkerter og teleskoper i løbet af de fire timer, arrangementet varede.

Men også ved Filsø, Avnø Naturcenter og ved Stige Ø nær Odense var der talstærkt rykind. På hver af de tre lokaliteter deltog cirka 500 mennesker. I Lille Vildmose, der traditionelt byder på kongeørne, var 400 mennesker på ørnekig. Og de så begge de store arter, der blev peget ud af feltornitologer, som kender ørnenes vaner og faste tilholdssteder.
- I kraft af et korps af frivillige ornitologer kan vi i Dansk Ornitologisk Forening guide publikum. Vi er meget taknemmelige for vores medlemmers store opbakning til både Ørnens Dag og den årlige nationale tælling af ørnene, siger Lennart Pedersen.

Netop nu er mange af de indfødte danske ørne i fuld gang med at indlede deres ynglesæson 2013. I det hele taget vil vinterens mange ørne de kommende uger fordele sig mere i terrænet, end det har været tilfældet i løbet af januar og februar, hvor isen har lukket mange af havørnenes jagtmarker i søer og fjorde. I vintermånederne har fuglene været nødt til at stimle sammen ved våger og langs iskanten.
- I takt med at isen langs kysterne bryder op, kan havørnene jage flere og flere steder, og det resulterer selvsagt i, at de større koncentrationer på nogle gange op imod 20 ørne, spredes. De gamle ørne tager også deres reder i besiddelse i denne tid, så der kan komme en periode, hvor man ikke ser så meget til de store rovfugle, siger Lennart Pedersen.


Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 00.

Lennart Pedersen, leder af DOF’s Projekt Ørn.
tlf. 40 15 66 20.