Havørne har gæs som hverdagskost

mandag 12. november 2012 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I denne tid kan man dagligt opleve havørne jage gæs på Bygholm Vejle i Nordjylland. Det dramatiske sceneri kan ofte ses fint fra områdets fugletårne
Jan Skriver

På Bygholm Vejle, der sammen med Saltholm og Tipperne huser Danmarks største kreaturgræssede grønne engflader, kan man i denne tid få jagende havørne i kikkerten.


Dagligt jager fire havørne blandt de rundt regnet 20.000 gæs, som tilbringer natten og nogle af dagens lyse timer i denne del af fuglereservatet Vejlerne.


- Ørnene slår i reglen til først på dagen, inden de mange gæs, der har tilbragt natten på Bygholm Vejle, flyver ud og fordeler sig i landet mellem havet og fjorden, hvor de søger føde på stubmarker, græsarealer eller våde enge, siger Jørgen Peter Kjeldsen, der er ornitolog og fugletæller.


- I disse dage bruger to unge og to gamle havørne Bygholm Vejle som spisekammer. Det er meget let at se, når rovfuglene ankommer for at jage, for de store vingefang skaber en vældig tumult, hvor næsten alle ænder og gæs i nabolaget flyver op i panik. I denne tid har rovfuglene cirka 15.000 kortnæbbede gæs og op imod 5.000 bramgæs at vælge imellem, fortæller ornitologen.


Det er nu næsten altid skadede gæs, som må stå for tur. En frisk og konditionsstærk gås vil i reglen kunne flygte fra en jagende havørn, men en svækket gås med hagl i kroppen efter en anskydning kan være et let bytte.


Det er tydeligt, at havørnene vælger at slå efter de gæs, som bærer præg af at være skadede, og som flyver dårligere og mere usikkert end deres flokfæller.


De to unge havørne, der opholder sig i Vejlerne, er ringmærket. Den ene stammer fra Skåne, mens den anden er en dansk ørn enten fra Fyn eller Midtjylland.


Mens havørnenes hang til gåsesteg primært skal opleves i løbet af dagens første timer, så hører de store gåseflokkes spektakulære indflyvning til kollektiv overnatning dagens sidste timer til.
Fra klokken omkring 15 begynder tusinder af gæs at indfinde sig småsnakkende efter dagens dont på marker og enge, fortæller Jørgen Peter Kjeldsen.


Fra nær og fjern og alle verdenshjørner stimler gæssene sammen, og til sidst i skumringstimen udgør Bygholm Vejle en regulær sovesal for gæs.
Forestillingen kan opleves fra Kraptårnet øst for Bygholm Vejle og fra publikumscenteret på hovedvej A 11.


Men fra dag til dag er der en enkelt gås eller to færre i flokkene, som havørnene har taget. Mens gæssene tørner ind, overnatter ørnene i en plantage tæt på Vejlerne og gør sig klar til næste dags jagt.


Yderligere oplysninger:


Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 00.


Jørgen Peter Kjeldsen, ornitolog og fugletæller,
www.ornit.dk.


tlf. 41 59 65 39.