Store Hareskov har besøg af en høgeugle

torsdag 4. oktober 2012 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I disse dage er der gode chancer for at opleve en spektakulær og sjælden ugle på besøg fra Nordskandinavien eller Rusland. En høgeugle har i flere dage holdt til i Store Hareskov nordvest for København
Jan Skriver
Bare man træder varsomt og viser hensyn, er den så tillidsfuld, at man kan få øjenkontakt med den.
Og et kig i dens gule øjne kan give de fleste et ”kick”.

For selv om høgeuglen er tillidsfuld, så er den et billede på de vilde og øde højnordiske fjeldskove eller den mægtige, mennesketomme russiske tajga med brune bjørne, hvor uglen måske kommer fra.

De seneste dage har høgeuglen holdt til øst for Hareskov station, hvor mange ornitologer har oplevet den jage.
Måske er Hareskovens høgeugle er varsel om flere artsfæller på vej.

Der er nemlig konstateret trækbevægelser af høgeugler i den sydlige del af Sverige, hvilket kan tyde på, at en invasion kan være under opsejling.

Høgeugler jager ved højlys dag

Der er år, da høgeuglen slet ikke bliver set i Danmark, men så pludselig kan den dukke op i ekstraordinære antal.

I vinterhalvåret 1983/84 fandt historiens største kendte invasion af høgeugler sted i Danmark. Det blev dengang skønnet, at cirka 350 høgeugler befandt sig i de danske skove i flere måneder.
Også i 1989/1990 var der invasion af høgeuglen, om end dette rykind var mindre med knap en snes konstaterede fugle.

Senest i 2005/2006 var der en mindre forekomst af knap en håndfuld høgeugler i Danmark.
Gribskov vil erfaringsmæssigt være et oplagt sted at lede efter flere høgeugler med tanke på rapporterne om trækbevægelser af ugler i Sydsverige.

Også strækningen mellem Gilleleje og Liseleje byder på adskillige lokaliteter, der tidligere har haft besøg af ugler fra nord og øst.
Kysten af Nordsjælland har flere nåle- og blandskove med et vist højnordisk præg. Særligt omkring Asserbo er der rydninger og lysninger, som passer godt til høgeuglens levevis.

Høgeuglen har en jagtteknik, der på sin vis gør den let at finde. Fra et højt punkt i terrænet sidder uglen i reglen og spejder over et stykke åbent land, hvor der er godt med gnavere. Og så er den aktiv om dagen. Hvis man vil lede efter høgeugler i Nordsjællands skove, bør man kigge godt efter i lysninger og åbne partier i skovene.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 00.