Jægere overfalder ornitologer på Malta

onsdag 21. april 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Situationen med illegal jagt på Malta er i dette forår langt værre, end den har været tidligere for de udenlandske frivillige, der deltager i BirdLife Maltas Spring Camp
Ole Friis Larsen
Flere deltagere er blevet overfaldet og slået, lokaliteter er overmalet med hagekors og dødstrusler, bagruden er blevet skudt i stykker på en af de biler, som de frivillige kører i, og politiet er tilsyneladende mindre til stede end normalt.

Også trækfuglene på vej fra Afrika til ynglepladserne i Europa møder et barskt forår på Malta. I løbet af den seneste uge har de frivillige for BirdLife Malta registreret 474 overtrædelser af Maltas jagtlov, de fleste i form af skud fra ulovlig jagt på næsten alle de lokaliteter, hvor de frivillige har været for at overvåge trækket og beskytte fuglene.

Mange maltesere har kontaktet BirdLife Malta for at fortælle om vidt udbredt ulovlig jagt og klage over, at de bliver afvist at politiet med, at ALE (en slags rigspoliti, som har hovedansvaret for bekæmpelsen af ulovlig jagt) slet ikke har mandskab til at tage sig af alle anmeldelserne.

Ifølge EU's fuglebeskyttelsesdirektiv er alle fugle fredede under deres forårstræk og i yngletiden, og Malta blev sidste år dømt ved EU-domstolen til at overholde direktivet. Dommen åbnede dog for, at jægerne kunne få en stærkt begrænset forårsjagt på vagtel og turteldue, som er vigtige lovlige jagtarter på Malta. De to arter optræder kun fåtalligt på efterårstrækket over Malta, og derfor kan EU acceptere en kortvarig forårsjagt på de to arter. Maltas regering har således åbnet for, at 2.500 jægere i år kan få licens til en uges forårsjagt.

Forårsjagten åbner på lørdag, men den største jagtforening, FKNK, har markeret sin utilfredshed med den indskrænkede jagt ved at opfordre jægerne til at undlade at søge licenser, og gennem det seneste par uger har jægerne opført sig, som om de har en helt normal jagtsæson, siger formanden for BirdLife Malta, Joseph Mangion.

”Myndighederne manglende evne til at sikre effektiv politikontrol er utrolig. Det er derfor, vi er blevet angrebet konstant gennem de seneste tre år, og ingen er blevet stillet for retten endnu. Det er også derfor, at den illegale forårsjagt fortsætter”, sagde Joseph Mangion på et pressemøde i hovedstaden Valetta tirsdag formiddag i denne uge.

Medlemmer af BirdLife Malta er tidligere blevet beskudt, og biler er blevet brændt eller udsat for hærværk på andre måder. De frivillige fra andre lande, herunder denne artikels forfatter, er også vant til verbale overfald og andre trusler, men det er første gang, at nogen er blevet direkte udsat for vold.

Det skete, da to jægere forleden skubbede en maltesisk og en italiensk ornitolog omkuld på en offentlig vej ved Dingli på Maltas sydkyst. Mens de to frivillige lå på jorden blev den ene slået i ansigtet og den anden i maven. Jægerne stjal ornitologernes camcorder og forsvandt fra stedet. Senere udtalte formanden for jagtforbundet FKNK, Lino Farrugia, sammen med en anden talsmand for jægerne, Joe Perici Calascione, at det var jægerne, der var blevet provokeret af de frivillige fra BirdLife Malta, og det stjålne videocamera blev afleveret til politiet, efter at de optagne sekvenser fra episoden var blevet slettet.

Det lykkedes imidlertid alligevel eksperter at genskabe de slettede optagelser på camcorderen. De viste, hvordan to jægere angreb ornitologerne og tog kameraet. Før de fik slukket det stjålne apparat, nåede det også at registrere en samtale mellem de to flygtende jægere om, at de nu måtte se at få skjult deres jagtvåben.

De to mænd er nu identificeret, meldt til politiet og sigtet for vold.

Andre teams fra oplevet, at der er blevet kastet sten mod dem, og et hold er blevet truet væk fra en observationspost af jægere bevæbnet med kæppe, mens bagruden er blevet skudt i stumper på et teams bil, mens den stod parkeret ved en landsbykirke, blot 20 meter fra en legeplads.

Overvågningen af trækket over Malta er i øvrigt hårdt ramt af vulkanudbruddet på Island. Snesevis af frivillige fra især Storbritannien, men også denne artikels forfatter fra Danmark, kan ikke komme frem, fordi lufthavnene er lukket. Til gengæld kan frivillige, som har været på Malta fra forårslejrens start, heller ikke komme hjem fra Malta, og kan derfor deltage længere i lejren, end de havde planlagt.

Se mere om, hvad der foregår lige nu på Malta på www.birdLifemalta.org her kan du blandt andet se optagelsen af overfaldet, som gerningsmændene troede, at de havde slettet.

Kontaktperson i DOF: Ole Friis Larsen, mobil: 40918071, mail: ofl@mail.tele.dk