Fuglefestival på toppen

onsdag 16. maj 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I Kristi Himmelfartsferien vil der i Skagen blive holdt en festival for fugle, fuglefolk og turister på træk. Fire dage med fugle vil få luft under vingerne klokken 12 Kristi Himmelfartsdag ved Det Hvide Fyr i Skagens nordlige udkant
Jan Skriver
Både morgenfruer og natteravne vil være velkomne. Der er god plads i lyset på Grenen og i det grønne i klitplantagerne.

For andet år i træk - fugletræk forstås - byder Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Nordjylland og Skagen Fuglestation på festival med fuglene i den absolutte hovedrolle.

Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) vil bidrage i festivalen med en radarvogn, der har base ved Nordstranden. Herfra vil forskere demonstrere, hvordan man arbejder på at afsløre flere af fugletrækkets gåder.

Der er også kunst, køb og konkurrencer lagt ind i de fire fugledage, der har fællesskabet omkring de frie fugle som omdrejningspunkt.

- Sidste år skønnede vi, at omkring 3.000 besøgende fuglekiggere og turister deltog i den første fuglefestival, der er et arrangement for hele familien. Vi håber, at festivalen vil udvikle sig til en tradition til gavn for Skagen og fuglesagen, siger Thorkild Lund, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Nordjylland.

DOF-Nordjylland står sammen med Skagen Fuglestation bag Skagen Fuglefestival.

Ringmærkeren Rolf Christensen, der stort set hver dag året rundt følger fugletrækket over Danmarks nordligste punkt, vil alle fire festivaldage fra tidlig morgen og til omkring middag sammen med en kollega fange og ringmærke fugle i krattene cirka 500 meter nord for Grenen Kunstmuseum.

Hver hele time vil besøgende kunne opleve, hvordan fugle bliver ringmærket og sluppet fri efter få minutter i videnskabens tjeneste.

Af hensyn til fuglene vil der være adgang forbudt ved selve nettene, men ringmærkerne vil på en klit i nabolaget sætte ringe på deres fangster, så besøgende kan opleve fuglene tæt på.

Det er primært småfugle, der vil gå i nettene nær den yderste klitrække.
Hvis trækket og heldet er ude, vil gæsterne på festivalen kunne få nærkontakt med både almindelige og måske meget sjældne fugle.

I Skagen kan alt ske på fuglefronten. Området er og bliver Danmarks mest varierede træksted særligt om foråret. Der er altid noget at kigge efter over havet, enten det er fra Nordstranden eller på begge sider af Grenen.

De senere forår har der ofte fisket store antal af smukke suler, der ellers hører havet til, tæt på kysten.

Op til 20 arter af rovfugle kan ses på en dag over Skagen, hvis vinden er i syd eller øst.
Flagbakken lige syd for byen er bemandet med en rovfugle-guide, som kan fortælle, hvilke rovfugle, der trækker forbi. Det tilbud er fuglefestivalens svar på Open Air.

Det Hvide Fyr vil være base for fuglefolkene under festivalen. Her vil borgmester Erik Sørensen og formanden for DOF-Nordjylland, Thorkild Lund, byde velkommen på festivalens førstedag.

Under hele arrangementet vil man i fyret kunne købe varer fra Naturbutikken, der er en del af Dansk Ornitologisk Forening, og på de kridhvide vægge vil man kunne se på kunst kreeret af fuglemalerne og tegnerne Lise Pflug, Geert Toften og Brian Zobbe.

Og man vil kunne købe sig en svalebajer, inden turen går ud på kratlusk efter småfugle eller mod overblik og store vingefang, der kan opleves fra Skagens højeste klittoppe.

Yderligere oplysninger fås hos:

Thorkild Lund, DOF-Nordjylland.
Tlf. 98 58 77 54.
Mobil: 51 26 36 79.

Rolf Christensen, Skagen Fuglestation.
Mobil: 40 41 66 08.

Se festivalprogrammet her.