Fuglebingo: Spil dig til mere viden om fuglene

torsdag 12. oktober 2023
Nu er det ikke kun fuglene, der kan give fuglekiggere et smil på læben. Med appen Fuglebingo kan du få lidt ekstra sjov med på fugleturen og udfordre dine venner. DOF BirdLife håber, at Fuglebingo kan øge interessen for fuglene og fugleovervågning.
af Anton Gundersen Lihn

20231011 141431Fuglebingo er et virtuelt fællesskab, der giver en ny måde at samles om fugleinteressen. DOF BirdLife håber, at spilelementerne kan få interessen for fugle til at spire eller måske inspirere nogen til at involvere sig i DOF BirdLifes mere ’seriøse’ overvågningsprogrammer. Foto: DOF BirdLife.

Er der noget bedre end en tur i naturen med frisk luft i næsen og flotte fugle i kikkerten. Ja, det skulle da lige være, hvis man kunne få lidt spil og sjov blandet ind.

Med appen Fuglebingo kan du gøre din fugletur, din hverdag eller bare din frokostpause lidt sjovere. Fuglebingo er et spil, der går ud på at se så mange forskellige arter i naturen som muligt. Du optjener point og dyster mod dine venner og andre spillere fra hele landet.

- Grundideen er, at man kan have det med overalt, dele det med sine venner, opleve en udvikling og måske endda lære noget nyt undervejs. Styrken i spillet er, at det er udviklet for sjov mellem venner uden strategiske eller kommercielle mål. Af spillere og til spillere, der bare vil have et fedt spil og se på fugle samtidig, siger Daniel Palm Eskildsen, der er en af bagmændene til Fuglebingo, hvor han er kendt som ’slemmemis’. Han er samtidig biolog og projektleder i DOF BirdLife.

For hver art, du registrerer, er der point, og der er flere point at hente på de tidspunkter og i de områder, hvor arterne er mest sjældne. Du kan indtaste den samme art flere gange, men det er kun det højeste pointtal, du har fået for arten, der tæller med i din samlede score.

Pointene bliver beregnet på baggrund af ægte observationsdata fra DOFbasen, hvor fuglekiggere fra hele landet, hver dag registrerer arter fra deres fugleture.

Nyskabelse i fuglekiggeri

Fuglebingo blev lanceret i 2019 og indtil nu har omkring 2500 brugere deltaget i spillet.

Fuglebingo har fra begyndelsen været et rent hobbyprojekt, men fra august 2023 er appen støttet af midler fra DOF BirdLife. Og det er der flere grunde til, forklarer Jacob Jensen, der er chef for Naturafdelingen i DOF BirdLife.

- Fuglebingo er den største nyskabelse inden for fuglekiggeri i mange år. Det er et virtuelt fællesskab, der giver en ny måde at samles om fugleinteressen. Vi håber, at spilelementerne kan få interessen for fugle til at spire hos nogen, der ikke tidligere har kigget på fugle. Måske kan man lære noget, man ikke vidste i forvejen. Eller måske kan nogle af de garvede og dygtige bingospillere efterhånden få lyst til at involvere sig i nogle af de mere ’seriøse’ overvågningsprogrammer i DOF BirdLife – punkttællingsprogrammet, DOFbasen eller måske Miljøministeriets portal Arter, siger han.

Et spil for alle, men mest for voksne

Selvom Fuglebingo er et spil, så bliver der stadig stillet krav til, at brugerne dokumenterer deres observationer, enten med billeder eller en god beskrivelse af den art, der bliver indtastet. Hvis du er i tvivl om en observation, så kan du vente med indtastningen og i stedet spørge om hjælp i forummet Hønsegården.

- Appen har vist sig at tiltrække et bredt udsnit af det fuglekiggende Danmark. Det er især unge mennesker, der spiller med, men der er også garvede feltornitologer, som har set på fugle i mange årtier. Der er også børn, der spiller med, men Fuglebingo er mest en app for voksne. Derfor anbefaler vi, at børn spiller Fuglebingo sammen med en voksen. Det giver den bedste oplevelse. siger Daniel Palm Eskildsen.

Fuglebingo begyndte som et festligt spil mellem venner med en fysisk bingoplade, men en dag besluttede de to fugleinteresserede venner Jonas Krogsbøl Nielsen (i Fuglebingo ’jokn’) og Daniel Palm Eskildsen (i Fuglebingo ’slemmemis’) i samspil med venner og familie at udvikle spillet til en app og invitere hele Danmark til at spille med.

Find Fuglebingo i din foretrukne appbutik (App Store og Google Play)

Yderligere oplysninger:

Jacob Jensen, chef for Naturafdelingen i DOF BirdLife
Tlf. 51 22 85 95

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf. 33 28 38 00