Fugletræk på toppen: Skagen var sagen, da varmen gav magien vinger

lørdag 12. juni 2021 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Efter en historisk kold maj kom der varme fra sydøst mod slutningen af forårets sidste måned, og begyndelsen af juni bød på et væld af sjældne fuglearter fra fjerne himmelstrøg.
af Jan Skriver

Hvad der kunne minde om et forsømt forår, hvad angår trækfugle og sjældenheder i Skagen, blev i løbet af den første uge af juni vendt til eufori blandt de ornitologer, der dagligt følger fuglene på Danmarks nordligste lokalitet. 

- Særligt grundlovsdag lørdag 5. juni vil blive husket, Ja, det blev en legendarisk dag med gåsegrib, høgeørn, rosenstære, sort stork, en håndfuld piroler, biædere, aftenfalk og flere syngende buskrørsangere og karmindompapper. Det var Skagen, når fugletrækstedet er allerbedst og i særklasse Danmarks bedste lokalitet for forårstræk, siger Simon Sigaard Christiansen, der er naturvejleder og leder af Skagen Fuglestation.

I dagene før den helt store trækdag var der set hele tre eksemplarer af lille skrigeørn, citronvipstjert, østlig rødrygget svale og bjergløvsanger. Og dagen efter det massive antal sjældenheder på grundlovsdag, gjorde en flot han af hætteværling lykke på trækstedet. Senere blev en sibirisk gransanger fanget og ringmærket af Skagen Fuglestation.

Ketchup-effekt på fugletrækket

- Der kom ekstraordinært mange fuglearter fra områder langt mod sydøst i Europa og længere østpå. Ikke kun dukkede de klassiske Skagen-arter op i begyndelsen af juni så som pirol, biæder, rosenstær og aftenfalk, der blev også opdaget en stor overraskelse som østlig rødrygget svale, der var en ny art for Danmark. Vi oplevede, hvad man godt kan kalde en ketchup-effekt, hvor fugletrækket nærmest eksploderer, fordi vejrforholdene i løbet af kort tid bliver optimale efter en periode med kulde og måske nordlige vinde, der har bremset trækket, siger Simon Sigaard Christiansen.

Det var dog ikke kun de østlige arter, der viste sig over Skagen. Gåsegrib og høgeørn er formentlig fløjet nordpå fra den sydvestlige del af Europa.

- Det er ikke altid kun vinde fra sydøst og øst, som giver optimale trækdage i Skagen. Det bedste er ofte skiftende vinde og gerne med moderat skydække, siger lederen af Skagen Fuglestation.

Yderligere oplysninger:

Simon S. Christiansen, leder af Skagen Fuglestation
Tlf. 40 21 73 14

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00