Kun anden gang i Danmark: Prærietrane fra Nordamerika holder vinter på Sydsjælland

fredag 15. januar 2021 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En sjælden prærietrane fra Nordamerika blev i går opdaget på en mark mellem Vordingborg og Næstved. Fuglen opholder sig formentlig fortsat i området omkring Avnø og vil blive eftersøgt flittigt af ornitologer fra nær og fjern.
af Jan Skriver

Praerietrane foto Jan Svejgaard JensenDen store grå prærietrane med den røde ansigtsmaske yngler på den nordamerikanske prærie eller i tundraområder mod nord i Canada, Alaska og det nordøstlige Sibirien. Den er en smule mindre end vores hjemlige trane. Foto:Jan Svejgaard Jensen.

OBS: Skal du ud og se prærietranen, så vær opmærksom på de seneste retningslinjer fra myndighederne i forbindelse med COVID-19. Hold mindst to meters afstand og undgå at forsamles mere end fem personer. DOF opfordrer til at man følger myndighedernes retningslinjer i felten. Find information om afstandskrav og forsamlingsforbud her: https://www.coronasmitte.dk

Der vil i dag fredag 15. januar komme et rykind af talrige feltornitologer i det sydsjællandske landskab omkring Avnø og Svinø, og der vil blive spejdet i alle retninger i håbet om at genfinde den prærietrane, der i går eftermiddags blev opdaget, mens den søgte føde på en majsmark mellem Næstved og Vordingborg.

Det er nemlig kun anden gang, at Danmark har besøg af en prærietrane, der er en smule mindre end vores hjemlige trane, og som på afstand ligner den til forveksling. Første gang var i maj 2013, da en prærietrane i kort tid holdt til på Møn. I disse dage er en anden prærietrane tilsyneladende emigreret, og er blevet dansk for en tid.

Formentlig kommet fra Sverige

Den store grå fugl med den røde ansigtsmaske yngler på den nordamerikanske prærie eller i tundraområder mod nord i Canada, Alaska og det nordøstlige Sibirien. Det seneste årti har der været en tendens til hyppigere forekomster af prærietrane i Europa, hvor den blandt andet er set i Finland, Sverige, Norge og Storbritannien. Og i Spanien er der set prærietrane i selskab med europæiske traner på vinterophold.

Den aktuelle prærietrane, der er en smule mindre end vores hjemlige trane, er formentlig samme fugl, der blev set og fotodokumenteret i Nordsverige i efteråret 2020. Efter alt at dømme er den trukket sydpå, da kulden slog til mod nord, og har nået Danmark sidst på året. Det er nemlig ganske vist, at en prærietrane allerede i begyndelsen af januar blev fotograferet ved Vordingborg.

Efter at have været som sunket i jorden i mere end en uge, viste tranen sig så igen i går, hvor den efter endt fødesøgning på en majsmark fløj trompeterende til overnatning i området omkring Avnø og Svinø.

I dag skal den igen fouragere i vinterkulden. Formentlig med majs på menuen.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00