Sjælden nordamerikansk måge holder sommer i Vestjylland

tirsdag 31. juli 2018 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Ornitologer valfarter i disse varme sommerdage til Thorsminde ved Den jyske Vestkyst, hvor en bonapartemåge fra et fremmed kontinent søger føde i selskab med hjemlige hættemåger. Det er kun sjette gang, at en bonapartemåge er set i Danmark, fortæller Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Jan Skriver

BM kmo

Danmarks sjette fund - alle er fra det vestlige og nordlige Jylland. Foto: Klaus Malling Olsen

Ifølge fuglebøgerne skulle den have tilbragt sommeren i Alaska, Canada eller i grænselandet mellem USA og Canada, hvor den yngler ved sumpede søbredder, men nu befinder den sig altså i Thorsminde på Danmarks vestkyst.

Det er kun sjette gang, at en bonapartemåge er observeret i Danmark, og den sjældne art trækker dagligt ornitologer til den vestjyske havneby, hvor mågen holder til, enten den søger føde i havnen eller i nabolaget ved Nissum Fjord.

Den nordamerikanske bonapartemåge minder om vores hjemlige hættemåge, men amerikanerens hætte er sort, hvor hættemågens er mørkebrun. Også bonapartemågens næb er sort, mens dens ben er røde. Desuden er den mindre og mere elegant i sin flugt, når den for eksempel snupper føde i vandoverfladen.

Den sjældne måge er formentlig kommet til Europa med et af de lavtryk, der i vinterhalvåret med jævne mellemrum sender kraftige vestenvinde over Atlanterhavet. Måske har den fået landkending i Portugal, Spanien, Frankrig eller Storbritannien. Forårets træk har så bragt den nordpå, hvor Thorsminde er blevet dens foreløbige endestation.

Skaermbillede 2018 07 31 kl. 12.24.12

Bemærk kombinationen af sort hætte og sort næb, som adskiller den fra både sorthovedet måge og hættemåge. Foto: Lisbeth Jeppesen

De bonapartemåger, der yngler i Alaska, Canada og de nordlige grænseområder i USA, holder vinter langs kysterne af USA, både de østlige og de vestlige.

Thorsminde-fuglen er nu blevet europæer, og den vil formentlig blive på kontinentet en rum tid.

Skagen Havn lagde scene til den første observation af bonapartemåge i Danmark. Det skete i august 1988. Siden er den nordamerikanske art set tre gange i Hirtshals Havn i henholdsvis 1995, 2004 og 2011. Den seneste observation af bonapartemåge skete ved Blåvands Huk i 2012.

Og ja, mågen er virkelig opkaldt efter en berømt franskmand. Eller rettere en slægtning til kejser Napoleon Bonaparte. Det er nemlig hans nevø, Charles Lucien Bonaparte, som har lagt navn til bonapartemågen.

Charles Lucien Bonaparte var ornitolog, og han tilbragte otte år med fuglestudier i Nordamerika, hvor han opdagede bonapartemågen.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)

Tlf. 33 28 38 00.

Knud Flensted, biolog i DOF.

Tlf. 33 29 28 33.

Mobil: 21 24 22 75.