Rickelsbüller Koog og Margrethekog

DOF Sydvestjylland, Tønder Kommune
LøRDAG 9. NOVEMBER 2019
 KL. 08:00
 Fugletur/Turrapport/Begyndertur/Heldagstur

Området lige omkring landegrænsen er et smørhul for rovfugle om vinteren, mon ikke vi ser både Blå Kærhøg, Fjeldvåge, Vandrefalk og ikke mindst Havørn - måske et tocifret antal af sidstnævnte. Nørresø ved Vidåen lige syd for Tønder må vi også lige omkring, den kan sagtens gemme på en overraskelse.

Lidt grænsehandel bliver der også mulighed for.

HUSK PAS!

TILMELDING 

senest 8. november kl. til Sven BødkerTURLEDER Sven Bødker, 4062 1370 (99procentabe@gmail.com) og Kim Mogensen, ()

KONTAKT Sven Bødker, 4062 1370 (99procentabe@gmail.com)

MØDESTED 

P-pladsen ved Hovedbiblioteket, Nørregade 19 i Esbjerg kl. 08.00. Hjørnet af p-pladsen længst fra biblioteket.Alternativt: Lige nord for Ribe kl. 08.30: P-pladsen ved Skovgrillen - Plantagevej 22. Bemærk på den anden side af vejen end sædvanligt (pga. vejarbejde).

 

 GPS 55.3402, 8.7741
SE STORT KORT

TURRAPPORT

Vi var en lille gruppe på kun fire fuglefolk, der tog sydover. 
Desværre havde turlederen ikke taget Carl Nielsens "Tågen letter" med i bilen, så den blev liggende helt til halv elleve. Til gengæld fik vi nogle flotte lys- og naturoplevelser.
Det drejede sig om fuglene, og nævnt med det samme, det blev en god dag dog uden store overraskelser.

Vi startede på den tyske side med en sigtbarhed på under 150 m. Vi kunne høre en masse Bramgæs på østsiden af Rickelsbüller Koog, men kun se nogle få i tågedisen. Derfra tog vi vildsvinehegnet i besigtigelse ved Saltvandssøen. Der mødte vi tre unge fra filmskolen i København, som var ude at rekognoscere til deres kommende kortfilm om vildsvinehegnet.
Tågen lettede, og fuglene åbenbarede sig for os. Det fejrede vi med kaffe og lidt chokolade, skulle nødig gå ned på selvforkælelse og berigende samvær.

Ud over de to ovennævnte lokaliteter besøgte vi også Vidåslusen, Hjerpsted skydebane, Ballum Sluse og Astrup Engsø.

Det blev til over 25.000 gæs fordelt på Bram-, Grå-, Blis- og Kortnæbbet gås, over 3.000 ænder med over 150 Skeænder og yderlig 7 andearter, over 6.000 Hjejler og 1 Strandhjejle, 6 Sølvhejrer, masser af Storspover, Viber, Islandske ryler, Dobbeltbekkasiner og Strandskader. 
Rovfuglene blev til 4 Havørn, 3 Blå kærhøg, 1 Fjeldvåge og 1 Vandrefalk samt Spurvehøge, Tårnfalke og Musvåger. 

Personligt var dagens Skægmejser og 17 Agerhøns i en flok, det der frydede mit hjerte mest.

Tekst og foto: Bjarne Holm