Hovsa, det var da ikke en bysvale

onsdag 16. juni 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Danmark fik tirsdag en ny fugleart, da ornitologen Stig Kjærgaard Rasmussen talte bysvaler over Hejresøen på Amager, for pludselig fløj en orientsejler ind i kikkertfeltet. De næste tre timer trak flere end 100 feltornitologer mod Vestamager, og de fleste fik den sjældne sejler fra Østasien at se fint i flugt
Jan Skriver
- Jeg havde vel talt cirka 30 bysvaler og nogle mursejlere med, da der med et fløj en fremmed fugl ind i mit kikkertfelt. Jeg kunne med det samme se, at det var en eksotisk sejler, men jeg kunne ikke lige huske, om der var flere arter af asiatiske sejlere med det udseende.

Sådan siger ornitologen Stig Kjærgaard Rasmussen, Frederiksberg, der tirsdag 15. juni ved 11-tiden opdagede en ny fugleart for Danmark.
Den afvigende bysvale viste sig nemlig at være en orientsejler, der kun er set ganske få gange i Vesteuropa, og aldrig tidligere er truffet i Danmark.

- Jeg har rejst en del, og jeg har tidligere set orientsejler i både Thailand, Malaysia og Kina. Men jeg skulle først lige vende kaffersejleren fra Afrika i min erindring og den lille sejler, der har lige afskåret hale. Orientsejleren med den hvide overgump har kraftigt kløftet hale, og den er stort set på størrelse med vores hjemlige mursejler, siger Stig Kjærgaard Rasmussen.

Orientsejleren blev af et talstærkt publikum observeret over Hejresøen i det sydøstlige hjørne af Vestamager frem til klokken cirka 14.30, da et tordenvejr gik over byen og tilsyneladende fik den store sjældenhed til at flyve mod syd.

- Det er umuligt at sige, om orientsejleren vil vende tilbage for at jage insekter over vådområdet på Vestamager. Efter tordenvejret kom nogle af mursejlerne retur, så der er vel en vis mulighed for, at også orientsejleren kommer tilbage, siger Stig Kjærgaard Rasmussen, der for anden gang i løbet af få uger fik en fugl med orientalsk baggrund i kikkerten på dansk grund.

Han var også blandt de hurtige og heldige, der nåede at opleve orientbraksvalen ved Vest Stadil Fjord i Vestjylland, da den 26. maj gæstede landet i en bagatel af godt seks timer.

Orientbraksvalen var også en ny art for Danmark, hvis fugleliste nu tæller 463 arter.

For Stig Kjærgaard Rasmussen var det anden gang, at han fandt en ny fugleart for Danmark på den sydlige del af Amager. 23. maj 1976 var han med til at opdage en hvidstrubet spurv i Kongelunden. Det var før mobiltelefonernes storhedstid og før opfindelsen af DOFcall, der nu om dage på sekunder fortæller feltornitologer over det ganske land, at noget er i sigte.

De var kun tre, der så den hvidstrubede spurv, en art, der ikke siden er set i Danmark.

Orientsejleren, der i tirsdags i nogle timer jagede insekter over Amager, har sine nærmeste ynglepladser fra den østlige del af Kazakstan og videre mod øst gennem Sibirien, Kina og Thailand.
Arten har sine vinterkvarterer i Indonesien, Ny Guinea og Australien, så fuglen på Amager var kommet grundigt ud af kurs og var havnet på den forkerte side af kloden mange tusinder af kilometer vest for dens normale udbredelsesområde.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.