Glente dræbt af en snurrende vindmølle

tirsdag 3. april 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En af fuglene i Danmarks mest produktive par røde glenter er blevet dræbt af en møllevinge. Parret var ellers godt i gang med familielivet
Jan Skriver
- Pokkers til uheld, lyder det fra rovfugleeksperten Jan Tøttrup Nielsen fra Tolne i Vendsyssel.

De seneste fire år har han fulgt et af Nordjyllands blot fem par røde glenter ved Løkken nær Vesterhavet.

Parret har hvert år fået tre unger ud at flyve, hvilket er Danmarksrekord i frugtbarhed for denne smukke, røde rovfugl.

Nu er frugtbarheden forbi, for den ene af fuglene er blevet dræbt af en snurrende vindmøllevinge.

- Jeg fik en melding af Villum Klæstrup, som fandt glenten neden for møllen. Rovfuglens vinger var helt ødelagte af mødet med de snurrende møllevinger. Desværre nåede jeg ikke derud, inden den døde fugl var væk, siger Jan Tøttrup Nielsen.

Rovfugleeksperten ærgrer sig, ikke alene fordi parret ved Løkken var gode og effektive forældrefugle, men også fordi den røde glente fortsat er en meget sjælden ynglefugl i Danmark.

- Jeg regner med, at der netop nu blot er cirka 40 par ynglende glenter her i landet. Arten er i svag fremgang i Danmark, så hvert par betyder noget en yderligere spredning, siger han.

- Jeg vil betegne uheldet med vindmøllen som hændeligt i stil med et trafikdrab. Flere undersøgelser dokumenterer, at fugle og vindmøller ikke behøver at resultere i ulykker, men glentens uheld, der skete ved møllerne mellem Ingstrup og Vrensted syd for Løkken, viser, at vindmøller kan være livsfarlige for fugle, siger Jan Tøttrup Nielsen.

Det er endnu tidligt på ynglesæsonen, så den efterladte glente ved Løkken kan nå at finde sig en ny mage, hvis heldet er ude.

- Glenterne trækker mod nord i nogle uger endnu, så vi kan håbe, at en ynglemoden fugl kommer fordi Løkken og lader sig friste af den efterladte, siger Jan Tøttrup Nielsen.

Om det er enken eller enkemanden, der er efterladt i Løkken, må stå hen. En kønsbestemmelse kræver, at rovfugleeksperten får den døde fugl i hånden.

Yderligere oplysninger fås hos Jan Tøttrup Nielsen,
tlf. 98 93 09 30.