Ungerne er udklækket: Følg opvæksten i ØrneTV  

fredag 16. april 2021
Der er kommet liv i reden i ØrneTV. Nu bliver det interessant at se, hvordan havørneungerne klarer at få indtaget føde og møde de udfordringer, som virkeligheden byder på.
af Anton Gundersen Lihn

OrneungerHavørnene i ØrneTV er lykkedes med at udklække to unger, som nu kan følges døgnet rundt via webkameraet ved reden. Foto: ØrneTV/DOF

Der er for alvor kommet gang i aktiviteterne i ØrneTV, hvor begge havørneunger er klækket og har deres første møde med verden og hinanden.

- Det er altid utrolig dejligt, når der kommer nye ørneunger til verden. Særligt spændende er det jo i ØrneTV, hvor vi kan følge med helt tæt på. Og begge unger ser godt ud og er i fuld vigør, siger Kim Skelmose.

 

Den første unge klækkede kort før middag tirsdag den 13. april, mens den anden unge kom til verden næsten præcist halvandet døgn senere lige før midnat onsdag aften.

- Det er lidt tidligere end sidste år. Men 37 dage i ægget, som den første unge havde, er bestemt inden for normalen. Jeg var dog kortvarigt lidt nervøs for den anden unge. Klækningen tog ret lang tid - over 30 timer – og der var en periode, hvor ægget lå meget stille. Men den klarede det, siger Kim Skelmose.

Uden mad og drikke duer helten ikke

Næste og meget vigtige skridt på ungernes vej til at blive store og stærke havørne er at få føde indenbords. Det er især her, det kan blive kritisk for ungerne. Og netop i år har mængden af føde i reden undret Kim Skelmose.

- Sidste sæson viste forældrefuglene, at de var enormt dygtige til at bringe masser af føde ind. Så snart den første unge var klar til den første fodring, var der også en blishøne klar på redekanten. I år har der ikke været nær så meget bytte og hannen har været væk i lange perioder. Det er interessant, at det er så anderledes. Det er jo føden, der er det vigtigste for ungerne lige nu, siger han.

 

Udover ungernes fødeindtag bliver det også spændende at se, hvilke specielle hændelser og udfordringer ørnene bliver udsat for, siger Kim Skelmose.

Ørnereden har allerede haft besøg af tyveknægte i form af et egern og en stær, der har stjålet redemateriale fra ørnene. En krage har også været forbi reden, så æggene kortvarigt var i fare.