UgleTV slukker efter mislykket yngleforsøg: Vi krydser fingre for næste år

fredag 9. april 2021 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Reden er forladt, æggene er spist, og der kommer ikke til at ske mere hos uglerne i UgleTV. Det er meget ærgerligt og lidt overraskende, at det allerede er slut for i år, siger hovedmanden bag UgleTV, Klaus Dichmann.
af Anton Gundersen Lihn

UgleYnglesæsonen 2021 er sandsynligvis gået galt på grund af en kombination af, at hunnen er ny og slet ikke er tryg ved området og reden.

Ynglesæsonen i UgleTV er slut, næsten før den kom i gang.

Efter en meget nervøs begyndelse på ynglesæsonen lykkedes det endelig uglemor at få lagt to æg i midten af marts.

Men få dage senere fik en uventet forstyrrelse pludselig den store hornugle til at flygte fra både rede og æg.

- Det er sandsynligvis en menneskelig forstyrrelse. Og det er rigtig ærgerligt. Man kan se på optagelserne, at hun flygter over hals og hoved. Sådan ville hun ikke reagere, hvis der var tale om andre rovdyr. Der ville hun forsøge at skræmme dem væk, siger ugleekspert og hovedmanden bag UgleTV, Klaus Dichmann.

Hunuglen vendte tilbage omkring halvandet døgn senere, men efter nogle timer forlod hun igen reden, dog uden tegn på flugt. Af flere omgange vendte hun tilbage, men forlod til sidst reden helt. Og det er lidt besynderligt, siger Klaus Dichmann.

- Det var, som om hun opgav at ruge. Det er meget overraskende. Jeg har før set stor hornugle, der blev skræmt væk fra en rede og kom tilbage. Det gjorde hunnen jo også her til at begynde med. Men jeg aldrig før set en stor hornugle, der på den måde opgav sine æg, som hun gjorde, siger han.

En mærkelig og nervøs adfærd

Ifølge Klaus Dichmann er det ikke bare den enkelte forstyrrelse, der alene har spoleret årets ynglesæson. Hunnen har opført sig anderledes og lidt underligt, siden uglerne indfandt sig ved reden i februar.

- Hun har hele tiden virket nervøs. Det ligner, at det måske er en ny hun, der er meget uerfaren. Det er nok gået galt på grund af en kombination af, at hun er ny og slet ikke er tryg ved området og reden. Hun har faktisk haft en lidt mærkelig adfærd, og hendes ”wææ”-lyd har jeg aldrig hørt før, siger han.

Præcis en uge efter flugten fra reden, blev der sat en fuldstændig stopper for ynglesæsonen. En sortkrage besøgte den forladte rede og stjal de to æg.

Krydser fingre for næste sæson

Sker der mere i reden i år? Kan parret for eksempel finde på at prøve igen?

- Nej, det er slut for i år. Stor hornugle prøver en gang. Hvis det ikke lykkes, så venter de til næste år. Jeg har aldrig hørt om, at de skulle have lavet en omlægning, siger Klaus Dichmann, der har fulgt de store hornugler siden 1999 og i UgleTV siden 2014.

Frem til næste ynglesæson vil ugleparret bruge tiden på at pleje sig selv og parforholdet. Det handler for dem om at holde sig i live, spise godt og holde sig i form, så de er klar til næste års yngleforsøg, forklarer han.

Kan vi regne med, at de kommer tilbage til samme rede og prøver igen næste år?

- Jeg kan være nervøs for, at de ikke gør. Hvis det er utryghed, der har ødelagt det for hunnen, så må hannen jo finde en anden rede næste år. De bliver ikke ved reden resten af året, så hun får ikke opbygget mere tryghed omkring stedet. Måske kan hannen finde på at finde en anden hun, men normalt holder stor hornugle sammen hele livet. Men det er jo natur, vi kigger på, og det er svært at være helt sikker på, hvad der sker. Måske kommer de tilbage, måske ikke. Vi krydser fingre, siger Klaus Dichmann.

Tak for engagementet og opbakningen

Interessen for UgleTV har været stor denne sæson. Selvom det er ærgerligt, at parret ikke fik succes med deres yngleforsøg, så er det rigtig dejligt at opleve den positive opbakning, der er og har været omkring uglerne og arbejdet med UgleTV siden kameraet blev tændt, siger Klaus Dichmann.

- Det er dejligt at se, hvordan folk har glædet sig til at se med og glædet sig over at se uglerne. Vi er både glade for de mange trofaste medkiggere og alle de nye, der er kommet til. Tak for opbakningen og jeres engagement, siger han.