Præriemåge set første gang i Danmark

mandag 28. november 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En nordamerikansk præriemåge blev søndag 27. november om eftermiddagen opdaget på Kjul Strand øst for Hirtshals Havn, oplyser Dansk Ornitologisk Forening. Den sjældne måge fra den amerikanske prærie ventes mandag at trække ornitologer til Nordjylland langvejs fra
Jan Skriver
For første gang nogensinde er der set en præriemåge i Danmark. Søndag eftermiddag blev mågen, der er den nordamerikanske præries svar på vores hættemåge, opdaget.

Den sjældne gæst fra det amerikanske indland stod i selskab med netop hættemåger på Kjul Strand få kilometer øst for Hirtshals.

Der er tale om en ung fugl, som er født forgangne sommer et sted på den nordamerikanske prærie.
Det er formentlig vejrligets fortjeneste, at Danmark nu har sjældent mågebesøg fra staterne.

Præriemåger fra de centrale dele af USA holder normalt vinter på Sydamerikas kyster ud mod Stillehavet.

- Det ekstreme vejr midt i november kan have ført præriemågen fra USA over Atlanterhavet. Vi kan se, at tropiske orkaner ofte giver sjældne amerikanske fugle i Europa. For eksempel førte den seneste orkan i november til besøg af fregatfugle i både Frankrig og Storbritannien.

Præriemågen i Hirtshals er sandsynligvis kommer hertil med samme vindsystem, siger ornitologen Peter Hedegaard Kristensen, der var i Hirtshals søndag eftermiddag for at opleve præriemågen.

Den sjældne måge fløj til overnatning på havet øst for Hirtshals sammen med hættemåger, så fuglefolk venter, at den fortsat er i området. Og med lidt held vil den stå på sandstranden og tage imod et ornitologisk rykind.

- Selv om det er første gang, at Danmark har besøg af en præriemåge, har arten længe været ventet her i landet. De senere år er den set i Norge, Sverige, Tyskland og Holland. Og i øjeblikket gæster 3-4 præriemåger Storbritannien, hvor den ses hvert år. Desuden er der fundet adskillige amerikanske lattermåger på De britiske Øer de seneste uger. Det taler også for, at mange nordamerikanske fugle er blæst over Atlanten på det seneste, siger Peter Hedegaard Kristensen.

Præriemågen på Kjul Strand ved Hirtshals er en lille kompakt måge, lidt mindre end hættemågen. Den syner mørk i fjerdragten, og dens vinger virker en smule afrundede, mens næb og ben er mørke.

Med fundet af præriemågen slår Hirtshals-området sit navn fast som Danmark mågelokalitet nummer et. Der er set 17 arter af måger i Hirtshals.