Nyhedsoversigt

         


Droslerne er over os: Højsæson for hvinende stemmer fra nattehimlen

torsdag 17. oktober 2019
Vindrosler i titusindvis flyver i denne tid hen over hovedet på os i ly af efterårets mørke nætter. Særligt på stille, disede aftener kan man høre droslernes lyse stemmer trænge igennem den mørke himmel.

Bogudsalg i bøgeskovene: Fede tider forude for finkefugle

torsdag 10. oktober 2019
De danske bøgeskove bærer frugt som sjældent set i disse uger, da 2019 er et oldenår. Den rigelige føde sætter gang i en kædereaktion i naturens husholdning. Først ligger der frugter ad libitum i skovbunden, så kommer der sultne mus og frøædende fugle, og til sidst langer kødædere som ugler og rovfugle til fadet. Der er udsigt til tidlige ynglepar af natugler med store kuld i 2020.

Europa vil kigge efter millioner af trækfugle

fredag 4. oktober 2019
Lørdag 5. oktober vil flere tusinde ornitologer i 40 lande i Europa observere trækfugle på et halvt hundrede lokaliteter, hvor fugletrækket er i bevægelse. I Danmark vil Dansk Ornitologisk Forening (DOF) byde på fuglekig fra landets nordligste, vestligste og sydligste punkter, når European Birdwatch Day får luft under vingerne.

Godt nyt til Danmarks rovfugle: Jægere bakker op om en udfasning af bly i riffelpatroner

fredag 4. oktober 2019
For at undgå blyforgiftning af ådselædende rovfugle skal bly ud af al ammunition til jagt. Også af hensyn til mennesker, der spiser kød nedlagt med riffel, bør bly erstattes af miljøvenlige materialer. Jægere og ornitologer sigter nu i samme retning mod et blyforbud.

Fugle Overalt - læringspunkter og ny viden

onsdag 2. oktober 2019
Fugle giver oplevelser, uanset om vi ser dem på parkeringspladsen, på vej til arbejde, i børnehaven eller ved skov og strand. Fugle giver trang til at beskytte og bevare naturen.

Baggrund: Bly vejer tungt som en trussel mod rovfugle

fredag 27. september 2019
I Danmark nedlægges årligt rundt regnet 110.000 stykker hjortevildt, mange med blyholdig riffelammunition. Det øger risikoen for, at ådselædende rovfugle som havørne, kongeørne og glenter bliver forgiftet med blyholdige fragmenter i rester fra nedlagt vildt.

For første gang i Danmark: Blyforgiftet kongeørn sat ud efter afgiftning

fredag 27. september 2019
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) kræver al blyholdig ammunition til jagt forbudt i naturen. Det sker efter at en kongeørn i en nordjysk skov er dokumenteret forgiftet af bly. En jæger fandt den hjælpeløse ørn, der havde en adfærd som en svært beruset. Et tysk laboratorium dokumenterede, at kongeørnen var blyforgiftet. Sandsynligvis har ørnen ædt rester af et dyr skudt med blyholdig riffelammunition. Ørnen kom i pleje og blev afgiftet. Nu er den på vingerne igen.

Havørne får Danmarks skarvbestand til at gå tilbage

torsdag 19. september 2019
Den voksende bestand af havørne i Danmark påvirker i stigende grad ynglende skarver, der bliver jaget og forstyrret, så kolonier bliver mindre eller helt forladt. Godt 1.100 færre skarvpar har i år ynglet i den danske natur sammenlignet med sidste år. Facit for 2019 siger 30.469 reder. Det svarer til en tilbagegang på næsten 4 procent i forhold til sidste år.

Sjældne rovfugle fra stepperne på strejftog til Danmark

torsdag 12. september 2019
De seneste uger er der set steppehøge på træk mange steder i Danmark, og i weekenden blev et rekordstort antal på 13 noteret over Stevns i løbet af få timer. De elegante rovfugle fra de store vidder mod øst er blevet mere almindelige i Skandinavien og Nordvesteuropa de seneste årtier. Arten yngler nu i Sverige og Finland.

Boom af døde solsorte i danske haver og parker

torsdag 12. september 2019
Siden foråret har Dansk Ornitologisk Forening (DOF) fået omkring 100 henvendelser fra danskere, der har fundet døde eller døende solsorte. Nu frygtes droslerne at være ramt af den dødelige fuglevirus Usutu, der også kan gøre mennesker syge.

FORRIGE     1  |  2  |  3  |  4  |  ...  |  166     NÆSTE