NEPAL
birdlifenepal.org

Nepal har i alt 37 særlige fuglelokaliteter (IBA’er) som tilsammen dækker 18% af landet. Nepal har et rigt fugleliv med 887 kendte arter svarende til 8% af verdens samlede antal kendte fuglearter. Kun den nepalesiske larmdrossel (på engelsk Spiny Babbler) er endemisk, det vil sige, har en udbredelse som er begrænset geografisk til ét bestemt naturlig område.

Læs mere om status for fuglearter i de forskellige lokaliteter på BirdLife datazone.

I Nepal samarbejder DOF BirdLife med den lokale BirdLife-partner Bird Conservation Nepal om beskyttelse af to skovområder:

  • Reshunga er et skovområde på 3.400 hektar omgivet af landsbyer og landbrug og med høj grad af biodiversitet, især fugle. Foreløbig er 238 fuglearter registreret. 4 af arterne er globalt truet, mens kun én art endemisk. Skovområdet har status som beskyttet og er klasifiseret som Key Biodiversity Area (KBA) - områder derefter BirdLife Internationals standader.
  • Madane Forest er et skovområde på 13.761 hektar der som Reshunga-skoven rummer stor biodiversitet, især fugle. Foreløbig er 258 fuglearter registreret. 5 af arterne er globalt truet, mens kun én art endemisk. Skovområdet har status som beskyttet.

Programmet hjælper 1.500 familier i Nepal til en bedre og mere bæredygtig tilværelse til gavn for både skovene og lokalsamfundene.



KENYA
naturekenya.org

Kenya har i alt 67 særlige fuglelokaliteter (IBA’er), der tilsammen dækker ca. 10% af landet. 58% af IBA’erne er under en eller anden form for beskyttelse, mens resten har status som truet. Kenya har et rigt fugleliv med 1.100 kendte arter, hvoraf 8 er endemiske, og 43 er globalt truede.

Læs mere om status for fuglearter i de forskellige lokaliteter på BirdLife datazone.

I Kenya samarbejder DOF BirdLife med den lokale BirdLife-partner Nature Kenya om beskyttelse af tre skovområder:

  • Arabuko-Sokoke Forest er med sine 42.000 hektar det største kystnære skovområde i landet og et af Kenyas vigtigste biodiversitetsområder og det næst-vigtigste i forhold til fuglebeskyttelse med 250 kendte fuglearter, hvoraf 6 er globalt truede og 2 er endemiske. Området huser ligeledes en lille gruppe elefanter, 6 kyst-endemiske sommerfuglearter og flere paddearter. Der bor en befolkning på omkring 130.000 mennesker i og omkring skoven. Skovområdet har status som beskyttet og er klasifiseret som Important Bird Area (IBA) efter BirdLife Internationals standader.
  • Dakatcha Woodland er et skovområde på 82.000 hektar bestående af nogenlunde intakt kystnær skov. Det er det eneste sted i verden, hvor fuglen Sokokevæver er registreret, som ynglende. Dakatcha er hjemsted for 2 endemiske arter og i alt 220 forskellige fugle-arter samt flere globalt truede arter, bl.a. 11 sjældne planter. Området er også vigtigt i forhold til at levere økosystemydelser. Der bor ca. 50.000 mennesker, deriblandt en lille oprindelig gruppe af Sanya og en majoritet af Giriama, der slog sig ned i området i 1940erne. Skovområdet har ikke status som beskyttet, men er under privat og kollektivt ejerskab af blandt andet de omkringliggende landsbysamfund. Området er klasifiseret som Important Bird Area (IBA).
  • Taita Hills er et skovområde på 35.000 hektarer. Området er rigt på biodiversitet og defineret som et globalt biodiversitets-hotspot med mange endemiske arter og flere globalt truede arter, herunder Taita-apalis - en af de mest truede fugle i verden med hurtigt faldende antal. I alt er der i Taita registreret 200 fuglearter hvor af tre er endemiske. Skovområdet har status som beskyttet og er klasifiseret som Key Biodiversity Area (KBA) efter IUCNs standarder.

Programmet hjælper 6.500 familier i Kenya til en bedre og mere bæredygtig tilværelse til gavn for både skovene og lokalsamfundene.

 

UGANDA
natureuganda.org

Uganda har i alt 34 særlige fuglelokaliteter (IBA’er), hvoraf 22 er under en eller anden form for beskyttelse, mens resten har status som truet. Uganda har et rigt fugleliv med 1060 kendte arter, hvoraf  29 er globalt truet og 1 er endemisk.

Læs mere om status for fuglearter i de forskellige lokaliteter på BirdLife datazone.

I Kenya samarbejder DOF BirdLife med den lokale BirdLife-partner Nature Kenya om beskyttelse af to skovområder:

  • Echuya Forest Reserve er Ugandas måske vigtigste skovområde med stor biodiversitet. Området strækker sig over 3.600 hektar og rummer 97 kendte arter, hvoraf 15 er endemiske og 3 er globalt truet. Der bor ca. 42.000 mennesker i området, hvoraf 300 er batwafamilier, der traditionelt har levet i og af skovene. Langt størstedelen af den resterende befolkning er bønder.
    Skovområdet har status som beskyttet, og er klasifiseret som Important Bird Area (IBA) efter BirdLife Internationals standader.
  • Kasyoha-Kitomi er et 40.000 hektar stort skovområde i det vestlige Uganda med stor biologisk mangfoldighed. I alt er 308 fugle-arter registreret hvoraf 4 er globalt truet. Der bor omkring 175.000 i området, mens 50.000 lever direkte ved skoven.
    Skovområdet har status som beskyttet, og er klasifiseret som IBA.

Programmet hjælper 3.632 familier i Uganda til en bedre og mere bæredygtig tilværelse til gavn for både skovene og lokalsamfundene.

topfoto skovbeskyttelse

Skovene i de tre lande ryddes med alarmerende hast til skade for både mennesker og biodiversitet. Rydningen sker i takt med at landbofamilier tvinges til at udvide deres landbrugsjord for at kunne brødføde dem selv og deres familier. Samtidig er familierne afhængige af skovens ressourcer til brændsel, byggemateriale og foder til husdyr. Det lægger et yderligere pres på skovenes ressourcer. For at imødekomme denne udfordring og bidrage til beskyttelse af skovene har programmet fokus på forbedring af levevilkår og bæredygtig skovforvaltning.

Indkomstskabende aktiviteter og bæredygtigt landbrug

DOF BirdLife støtter via lokale samarbejdspartnere små landsbysamfund med at udvikle indkomstskabende aktiviteter, som et alternativ til en relativt alsidige dyrkning af jorden, som kræver plads og kun giver en lille ekstra indtjening til indkøb af basale fornødenheder.

De indkomstskabende aktiviteter er centreret omkring bæredygtig udvikling og effektivisering af smålandbrug gennem træning i bæredygtige landbrugsmetoder i form af varieret afgrødedyrkning, forarbejdning, valg af robuste og mindre pladskrævende afgrøder som giver større økonomisk afkast samt støtte til kunstvanding og produktion af organisk gødning.

Det gør familierne mere robuste overfor klimaforandringer, øger deres indtægt og giver familierne adgang til en mere varieret kost, som i sidste ende kan forbedre sundheds- og ernæringstilstanden og frigive midler til geninvestering i landbrugsproduktion, medicin, uddannelse eller brugsgoder mere generelt.

Klimatilpasning

For yderligere at mindske omfanget af træfældning samarbejder DOF BirdLife med lokale partnere og landsbysamfund om udplantning af træer, som både binder kvælstof i jorden, optager co2 og giver familierne en alternativ kilde til foder, frugt, tømmer og brændsel, som ellers hentes i de beskyttede skovområder. Samtidig støtter DOF BirdLife etablering af energibesparende ovne, som også kraftigt reducerer brugen af brændsel og derved trykket på skovene.

Overvågning og antikrybskytteri

Beskyttelsen af de syv store skovområder i DOF BirdLifes projekter kræver konstant overvågning. Områderne ligger afsides, og lokale myndigheders håndhævelse af de nationale skovbeskyttelseslovgivninger er begrænsede. Derfor støtter programmet organisering af landsbysamfundene i skovgrupper, som trænes i forvaltning og overvågning af skoven foruden oplysning om værdien af intakte økosystemer og høj biodiversitet. Derudover har DOF BirdLife organiseret repræsentanter fra de lokale skovgrupper i antikrybskytteri-enheder, som, sammen med det lokale politi, overvåger skovene.

Antikrybskytteri-enheden rapporterer til de lokale skovmyndigheder og til DOFs lokale partner på regelmæssig basis, ligesom skovgrupperne indrapporterer overvågningsdata til både skovmyndigheder og de nationale BirdLife-partnere på regelmæssige møder.

Organisering af civilsamfund

Organisering af landsbysamfundene er et centralt værktøj i forhold til i fællesskab at påvirke lokale myndigheder og presse på for håndhævelse af beskyttelsen af de syv skovområder. Organiseringen suppleres med træning i fortalervirksomheder. Derudover opnår familierne komparative fordele på de lokale markeder ved at gå sammen i kooperativer eller landbrugsgrupper og i fællesskab investere i videreudvikling af deres landbrug (fx indkøb af frø, stiklinger, sporer, redskaber, maskiner, transport, osv.). Flere kooperativer udlåner også penge og fungerer som landsbybanker.

DOF BirdLife har gennem 30 år været internationalt engageret og aktiv partner i BirdLife International, et verdensomspændende partnerskab bestående af 122 naturorganisationer i 122 lande fordelt på seks regioner.

dof i verden topfoto 1400px
Hvidhalet rynkenæb (næsehornsfugl). Foto: Ondrej Prosicky

I nært samarbejde med nationale BirdLife-partnere bidrager DOF BirdLife til at beskytte vigtige naturområder uden for Danmarks grænser.

  • På EU-niveau arbejder vi for at påvirke udvikling, implementering og håndhævelse af en ambitiøs EU-biodiversitetspolitik og -lovgivning, der skal sikre beskyttelse af truede arter og mere plads til fri, sammenhængende natur med et særligt fokus på EU's fugle- og habitatdirektiver og Natura 2000-netværket. Arbejdet sker i koordination med BirdLife Europa & Centralasiens regionalkontor i Bruxelles og regionens 49 BirdLife-partnere.
     
  • I Afrika og Asien arbejder vi med skovbeskyttelse gennem styrkelse af civilsamfund i forvaltning, advocacy og forbedring af levevilkår i tæt samarbejde med lokale BirdLife-partnere og i koordination med BirdLife Afrikas regionalkontor. Læs mere om vores internationale skovbeskyttelse.

  • I Latinamerika opkøber vi degenereret tropisk skov med midler indsamlet via DOF's Klimafond. Opkøb sker så vidt muligt i koordination med BirdLife Amerikas regionalkontor og i områder, som forvaltes af nationale BirdLife-partnere.

DOF BirdLifes internationale arbejde baserer sig på erfaringer, organisationen har gjort sig gennem mere end 100 års indsats for fuglebeskyttelse. Arbejdet støttes af Internationalt Udvalg (INTUD), mens det internationale naturpolitiske arbejde støttes af Naturpolitisk Udvalg (NATUD). Begge udvalg består af frivillige.

Som del af BirdLife-partnerskabet læner vi os op ad de politikker og principper for det internationale arbejde, som BirdLife International løbende formulerer. Med 11 millioner medlemmer og 8000 ansatte indtager BirdLife-partnerskabet en nøglerolle i det globale arbejde med natur- og fuglebeskyttelse.

BirdLife Partnership 16 by 8 2014 05 1400px

DOF BirdLife arbejder med skovbeskyttelse og forbedring af levevilkårene for lokalbefolkningen i Asien og Østafrika. Arbejdet er finansieret af Udenrigsministeriet gennem paraplyorganisationen CISU.

dof i verden topfoto 1400px

Verden over arbejder BirdLife-organisationer for at beskytte fugle og natur. Som en del af den fælles indsats samarbejder DOF BirdLife med lokale BirdLife-partnere i Kenya, Uganda og Nepal for at mindske presset på vigtige skovområder gennem direkte støtte til landbofamilier, som lever i udkanten af skovene.

Støtten har fokus på:

  • Udvikling af indtægtsskabende aktiviteter og træning i bæredygtig landbrugspraksis
  • Klimatilpasning
  • Naturovervågning og anti-krybskytteri
  • Organisering og fortalervirksomhed

For at øge effekten af vores arbejde er indsatserne centreret om områder, hvor både naturværdierne og trusselsniveauerne er høje. Alle skovområderne i DOF BirdLifes projekter har status som ’Important Bird Area’ (IBA), som er en betegnelse, det Internationale BirdLife-partnerskab bruger til udvælgelse af skove, der både skal bevares, og som ofte også har særligt behov for beskyttelse.

Læs mere, om hvordan vi beskytter skov i Asien og Østafrika.

Projekterne om beskyttelse af skov foregår i Kenya, Uganda og Nepal i samarbejde med Nature Kenya, Nature Uganda og Birds Conservation Nepal, der alle er nationale BirdLife-partnere med særligt kendskab til og ekspertise i skovforvaltning og -beskyttelse.

Læs mere, om de skove vi arbejder for at beskytte.

Det internationale skovprogram løber frem til den 31. december med en samlet bevilling på 15 mio. kroner finansieret af CISU. CISU står for ’Civilsamfund i Udvikling’ (tidl. Projektrådgivningen) og er en sammenslutning af mere end 270 folkelige, danske organisationer, der alle er engagerede i udviklingsarbejde. Størstedelen af CISUs aktiviteter er finansieret af Udenrigsministeriet og er på finansloven.

Download programdokument