DERFOR ER PINGVINER TRUET
PINGVINER ER TRUET FRA FLERE KANTER: Pingvinerne står på tynd is, da adskillige trusler får næbet til at hænge hos disse enestående havfugle.
Pingviner er en af de mest truede grupper af hvirveldyr i verden, og den næstmest truede gruppe af havfugle. Kun albatrosserne er mere pressede.
10 UD AF 18 PINGVINARTER ER TRUEDE
Der findes i alt 18 arter af pingviner, hvoraf 10 arter er truede. De arter, der endnu ikke vurderes at være truede, risikerer at blive det i fremtiden, hvis ikke vi handler nu.
BLIV PINGVIN-VEN
Selvom vi holder meget af de fascinerende og sjove havfugle, er det nemlig os mennesker, der er skyld i de udfordringer, pingvinerne kæmper med. Pingvinerne er ramt af mange af de problemer, der truer livet i havet, og pingvinernes trivsel afspejler ofte, hvordan det står til med havmiljøet.
Pingviner, andre arter af havfugle og mange andre af havets dyr, er truet af en række problemer, forårsaget af menneskers aktiviteter. Disse seks problemer er de største trusler mod pingviner:
Forurening: Oliespild skader pingviner
Bifangst: Pingviner fanges ved en fejl i fiskenet
Overfiskeri: Der mangler føde til pingviner
Klimaforandringer: Isen smelter
Invasive arter: Pingviner har ikke en chance mod rovdyr
Tab af levested: Pingvinernes hjem forsvinder
PARTNERSKAB FOR PINGVINER
PARTNERSKAB SKAL HJÆLPE PINGVINER OG HAVNATUR: Kattegatcentret etablerer nyt pingvinanlæg. I den forbindelse har DOF BirdLife og Kattegatcentret indgået samarbejde.
International beskyttelse af verdens truede pingviner får nu støtte fra et nyt dansk samarbejde mellem DOF BirdLife og Kattegatcentret. Et nyt pingvinanlæg skal sætte fokus på de omfattende trusler mod havets fugle og natur.
Olieindsmurte vinger, druknede fugle i fiskenet og voldsomme forandringer i klimaet. Truslerne mod havets fugle og øvrige dyreliv er mange.
Pingviner er den næstmest truede gruppe af havfugle, og derfor får de nu en nøglerolle i arbejdet med at sætte fokus på truslerne mod havet og dets dyreliv.
For DOF BirdLife er det vigtigt at få trukket beskyttelsen af havnaturen højere op på den politiske dagsorden. Og her er pingvinerne de perfekte ambassadører.
De er velklædte, de er sjove, og så har de desværre helt vildt meget brug for hjælp. Der er simpelthen brug for bedre beskyttelse af vores mange havfugle og livet i havet.
STØTTE TIL PINGVINBESKYTTELSE
Samarbejdet skal også sikre støtte til konkrete projekter, som beskytter de vilde pingviner i naturen. Støtten går ubeskåret til pingvinbeskyttelsesarbejde hos DOF BirdLifes lokale partnerorganisationer i BirdLife International, der er verdens største partnerskab for naturbevarelse.
I DOF BirdLife beskæftiger vi os naturligvis også med beskyttelse af fugle, som ikke hører hjemme i den danske natur, men som alligevel bliver påvirket af vores levevis. Mange truede fugles overlevelse kan ikke klares lokalt, og derfor er globale samarbejder helt nødvendige, siger Mads Oddershede.
NYT ANLÆG TIL HAVNATURENS AMBASSADØRER
I forbindelse med pingvinsamarbejdet åbner Kattegatcentret et nyt pingvinanlæg i starten af skolernes sommerferie 2022. I første omgang flytter en gruppe æselpingviner ind, men anlægget kan også rumme springpingviner og kongepingviner.
I Kattegatcentrets anlæg kommer man til at kunne gå ind til pingvinerne og få en særlig oplevelse med både kulde, lugt og larm fra de skræppende pingviner.
BLIV PINGVIN-VEN
Olieindsmurte vinger, druknede fugle i fiskenet og voldsomme forandringer i klimaet. Truslerne mod havets fugle og øvrige dyreliv er mange.
Pingvinerne står på tynd is, da adskillige trusler får næbet til at hænge hos disse enestående havfugle.
Pingviner er en af de mest truede grupper af hvirveldyr i verden, og den næstmest truede gruppe af havfugle. Kun albatrosserne er mere pressede.
Der findes i alt 18 arter af pingviner, hvoraf 10 arter er truede. De arter, der endnu ikke vurderes at være truede, risikerer at blive det i fremtiden, hvis ikke vi handler nu.
Derfor samler vi ind til beskyttelse af pingviner i samarbejde med Kattegatcentret.
Støtten går ubeskåret til pingvinbeskyttelsesarbejde hos DOF BirdLifes lokale partnerorganisationer i BirdLife International, der er verdens største partnerskab for naturbevarelse.
Det globale partnerskab arbejder allerede med tiltag, som skal vende tilbagegangen i verdens pingvinbestande. Men skal vi i mål, har vi brug for din hjælp:
For 100 kr. hjælper du os med at:
- Overvåge springpingvinerne, indsamle data og fortage videnskabelige undersøgelser af pingviners træk- og fourageringsmønstre til havs.
- Sikre bedre kontrol med og håndhævelse af eksisterende lovgivning på skibs- og søfartsområder i forhold til udtømning af olie.
- Synliggøre klimaforandringernes indvirkning på pingvinbestande.
- Iværksætte beskyttelsestiltag, som skal føre til fredningszoner i havet, hvor fiskeri er forbudt og hvor reglerne for skibssejllads er særligt restriktive.
- Samarbejde med fiskere og fiskeindustri om indførelse af pingvinvenligt fiskegrej på fiskekuttere.
- Arbejde for at nedbringe udslippet af Co2 på verdensplan og lobby for internationale krav om obligatorisk brug af pingvin- og fuglevenligt fiskegrej.
VI BESKYTTER PINGVINER
NY VIDEN OG OVERVÅGNING SKAL REDDE PINGVINERNE: BirdLife International vurderer, at stigende havtemperaturer, forurening og fiskeri er skyld i at pingvinernes naturlige fødegrundlag forsvinder, men der er kun begrænset viden om, hvorfor verdens pingvinbestande er i så drastisk tilbagegang.
En af de helt store udfordringer er at indsamle data om springpingvinernes fouragerings- og bevægelsesmønstre og kortlægge pingvindøden.
Pingviner kan hvert år tilbagelægge tusindvis af kilometer i deres søgen efter føde i det subantarktiske hav mellem Sydamerika og Afrika. Det er et enormt område at overvåge, og det gør det svært at følge pingvinerne i deres søgen efter føde.
I samarbejde med Kattegatcentret samler DOF BirdLife derfor ind til BirdLife International arbejde med kortlægning af pingvinernes fouragerings- og bevægelsesmønstre for skabe større viden om årsagerne til pingvindøden.
Med viden om hvor pingviner finder deres føde og de trusler de er udsat for, kan BirdLife-partnerskabet synliggøre klimaforandringernes indvirkning på bestandene af pingviner og iværksætte beskyttelsestiltag, som skal føre til fredningszoner i havet, hvor fiskeri er forbudt og hvor reglerne for skibssejllads er særligt restriktive.
BLIV PINGVIN-VEN
PINGVINVENLIGT FISKEGREJ & STOP FOR OLIEINDSMURTE PINGVINER
Parrallet med indsamling af viden om springpingvinernes adfærds- og bevægelsesmønstre samarbejder BirdLife Internationalt med fiskere og fiskeindustri om indførelse af pingvinvenligt fiskegrej på fiskekuttere.
Der eksisterer allerede simple metoder til at undgå fugledøden i fiskernes net ved at anvende bundgarn med større masker og påsætte farverige bånd på langlinerne, som skræmmer havfuglene væk. Det er med succes afprøvet på albatrosser, hvor der nu kan måles en fremgang i bestanden.
Med indførelse af bæredygtige fiskerimetoder kan det forhindres at pingviner drukner i fiskernes bundgarn eller bider på langlinjerne, hvor de ikke kan komme fri af krogene.
På sigt er det målet at gøre brugen af pingvin- og fuglevenligt fiskegrej obligatorisk på alle kuttere.
I forhold til at mindske olieforurening skubber BirdLife på for bedre kontrol med og håndhævelse af eksisterende lovgivning på skibs- og søfartsområder i forhold til udtømning af olie.
BirdLife på Falklandsøerne har samtidig etableret et akutcenter for tilskadekomne pingviner, hvor de vaskes, plejes og rehabiliteres. Centeret fungerer også som et informationscenter, hvor skoleklasser og offentligheden kan hjælpe med pleje af pingviner og derigennem lære mere pingvinernes biologi.
Vild natur hvor du bor
Foto: Svend Nørgaard
Projektet ”Vild natur hvor du bor” blev formelt afsluttet i 2020, hvorfor konkurrencen ”Boligfugl” ikke længere kører. Derimod er informations- og aktivitetshæfterne fortsat meget aktuelle, hvorfor det varmt kan anbefales at tage et kig i disse. Du finder dem i fanen til højre herfor.
Derudover kan de gamle afkrydsningsark med bestemmelsesnøgler til forksellige arter de enekelte måneder også stadigvæk være til hjælp. Dem finder du nedenfor: