Der findes Fugle, der er så anderledes, at man næsten tror, at de er fantasifugle. Her kan du møde nogen af dem.

I Ecuador og Columbia i Sydamerika lever Hjelmparasolfuglen. Den helt sorte fugle har en lang hagelap med fjer på, som ligner en børste til at rense flasker med. Hunner og unge hanner har ingen eller meget små hagelapper, mens hannernes hagelapper er ret lange. Her kan du se en film med Hjelmparasolfuglen

Pragtfregatfugle hannerne har en strubepung som den puster op og bruger til at forstærke den dybe trommenede parringslyd som den bruger til at tiltrække hunnerne. Strubepungen ligner næsten et stort flot hjerte.  

Pragtfregatfugl fotograferet på Galaopagosøerne i Ecuador. Fotograf: Mads Elley 

 

 

Du kender sikkert eventyrerne om den grimme ælling og måske også det om nattergalen som forfatteren Hans Christian Andersens skrev. Men kender du også eventyret om musen, fuglen og medisterpølsen som brødrene Grimm har skrevet? Hvis du ikke kender det kan du læse det her.

Der var en gang en mus, en fugl og en medisterpølse, som var blevet enige om at flytte sammen og føre fælles husholdning. I mange år levede de fredeligt og lykkeligt sammen og samlede sig efterhånden en stor formue. Fuglen fløj hver dag ud i skoven for at hente brænde, musen hentede vand, gjorde ild på og dækkede bord, og medisterpølsen lavede mad.

Men den som har gult hår vil også have det kruset. En dag mødte fuglen en anden fugl ude i skoven og fortalte den om, hvor udmærket den havde det. Den anden fugl kaldte den en stakkels tosse, der måtte arbejde strengt, mens de to andre havde deres gode dage. For når musen havde hentet vand og gjort ild på, gik den ind i sit lille værelse og sad der i ro og mag, til den skulle dække bord. Pølsen blev ude hos sine gryder og passede på, at maden ikke kogte over, og ved middagstid snoede den sig et par gange gennem grøden eller grønkålen, så var det færdigt. Når fuglen kom hjem med sit brænde, satte de sig til at spise og så sov de i et træk til den lyse morgen. Det var et herligt liv

Det lykkedes den at sætte ondt blod i fuglen, så den næste dag ville den ikke flyve ud og hente brænde. Den havde længe nok været karl, sagde den, og havde været til nar for de andre. Nu skulle de en gang prøve på at bytte om. Musen og medisterpølsen var ikke meget for det, men fuglen fik alligevel sin vilje sat igennem. De trak lod, og det blev nu sådan, at medisterpølsen skulle hente brænde, musen lave mad og fuglen hente vand.

Nu skal I bare høre, hvordan det gik. Medisterpølsen gik ud i skoven, fuglen gjorde ild på og musen satte gryden over, og de ventede nu bare på, at pølsen skulle komme hjem med brændet. Men der kom ingen pølse, og til sidst fløj fuglen ud for at se efter den. Ikke ret langt borte mødte den en hund, der var i færd med at æde den stakkels pølse. Fuglen gjorde den mange bebrejdelser, men hunden svarede, at pølsen havde haft falsk pas og derfor havde forbrudt sit liv.

Fuglen tog bedrøvet brændet og fløj hjem og fortalte, hvad der var sket. Musen blev også meget ked af det, men de blev enige om, at de to nu ville se at klare sig, så godt de kunne, og holde trolig sammen. Fuglen dækkede bordet og musen tog fat på maden. Før den bar det ind, ville den gøre ligesom pølsen og sno sig igennem grøden, men den var næppe begyndt, før den dumpede helt ned i gryden, og der døde den.

Da fuglen kom ud i køkkenet, var der ingen mus. Den blev forskrækket og gav sig til at kalde på den og søgte i alle kroge, men den fandt ingen. Mens den rendte forfjamsket rundt derude, kom den til at stikke ild i brændet. Den skyndte sig ud til brønden for at hente vand til at slukke ilden med, men den tog sig ikke i agt, men tabte spanden derned og faldt selv bagefter og druknede.

Her er en liste med 20 af de mest almindelige fugle i Danmark - klik på fuglenavnene i listen og få meget mere viden om din fugl i DOF Basen.

På den side du kommer frem til når du klikker på fuglenavnet, kan du ud over at læse om fuglen også se billeder af fuglen og høre hvordan den lyder når den synger - klik på linket i venstre side under overskriften 'Mere om arten'. Du kan også få at vide hvor fuglen er set i de sidste 30 dage - klik på linket 'seneste 30 dages observationer i DOF Basen', - måske er den set i nærheden af hvor du bor!  

  1. Blishøne                
  2. Blåmejse                
  3. Bogfinke               
  4. Fasan
  5. Fiskehejre
  6. Gråand
  7. Grågås
  8. Gråkrage
  9. Gråspurv
  10. Husskade
  11. Hvid Vipstjert
  12. Hættemåge
  13. Knopsvane
  14. Musvit
  15. Ringdue
  16. Skarv
  17. Skovspurv
  18. Solsort
  19. Sølvmåge
  20. Klippedue

Det er smart at kunne bruge en kikkert når man skal kigge på fugle. Med en kikkert kommer du helt tæt på fuglene.

Når du skal øve dig i at kikke i kikkert er det en god ide at begynde med at kigge på noget, der ikke bevæger sig. Du kan begynde med at kigge på træer og andre planter. Når du er blevet lidt god til at justere kikkerten ordentligt kan du hænge et foto af en fugl op i et træ med en snor så det dingler lidt. Når du er blevet god til at finde og stille skarpt på billedet som bevæger sig lidt så kan du begynde at stille skarpt på de rigtige fugle. Måske har du et foderbræt hvor der kommer fugle som du kan øve dig på.

Kikkerten som du bruger skal justeres så den passer til lige præcis dine øjne. For at tilpasse din kikkert så den passer til dig skal du kikke på en fast genstand. Så skal du lukke det højre øje og stille på midterskruen indtil du ser helt skarpt med det venstre øje. Så lukker du det venstre øje så du nu kun kikkert med det højre øje. Nu stiller du skarpt ved at dreje det højre okular indtil du også ser skarpt med det. Så er kikkerten tilpasset dine øjne. For fremtiden skal du kun justere afstanden til det du kikker på ved at justere på midsterskruen. Nu kan du begynde at øve dig på at kikke på fugle.   

Vælge en, to eller tre fugle som du synes om. Måske er du vild med fugle, der har farverige fjer, rovfugle, fugle med store vinger, bittesmå fugle eller måske synes du bare, at en bestemt fugl er vildt sej. 

Når du har besluttet dig for hvilke fugle du vil vide mere om kan du begynde at finde ud af alt det særlige der er at vide om netop din fugl.

Først kan du finde ud af hvordan fuglen ser ud så du kan genkende den når du ser den. Hvis ikke du har mulighed for at se den ude i naturen kan du læse mere om dem ved at klikke på fuglenavnene i listen med de 20 mest almindelige fugle i Danmark På side du kommer frem til kan du også se billeder af fuglen og høre hvordan de lyder når de synger - klik på linket i venstre side under overskriften 'Mere om arten'. Du kan også få at vide hvor fuglen er set i de sidste 30 dage, måske er det i nærheden af hvor du bor. 

Tegn en tegning af fuglen i din notesbog. På tegningen kan du vise om fuglen har lange ben, et stort, lille eller kroget næb, kort eller lang hale, farverige fjer og andre kendetegn som du har fået øje på ved at se på fuglen. Du kan finde tips og trick til hvordan du tegner en fugle her.

Ved siden af tegningen kan du tegne eller skrive andre vigtige og sjove oplysninger om din fugl:

  • Hvordan flyver den?
  • Hvad spiser den?
  • Hvor lever den?
  • Hvor er den om vinteren?
  • Hvor bygger den rede?