Tønder Kommune bør naturmæssigt sættes under administration

tirsdag 22. december 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) mener, at Tønder Kommunes forvaltning af Tøndermarskens fugleværdier har været så ringe og kritisabel, at staten bør overtage administrationen af hele marsken.
Jan Skriver
Naturbeskyttelsesloven og andre miljølove bør ændres, så en kommune fremover kan sættes under statslig administration, hvis kommunen ikke lever op til sine forpligtelser til at beskytte naturen og passe på fuglerigdommene i naturbeskyttede områder.

Det foreslår Dansk Ornitologisk Forening (DOF) på baggrund af den verserende debat om fuglelivets krise i Tøndermarsken, hvor Tønder Kommune er myndighed efter Naturbeskyttelsesloven.

Det vil sige, at kommunen har pligt til at sikre vådområdet som yngleplads for en lang række fuglearter og ikke mindst vadefugle.

- Kommunens politikere ligger på maven for landmændene, og de sørger ikke for, at området bliver drevet fuglevenligt. Derfor er brushanen, sortternen og dobbeltbekkasinen forsvundet som ynglefugle fra Tøndermarsken, mens viber, rødben og strandskader er gået dramatisk tilbage i antal, siger Niels Riis, der er næstformand i DOF.

Siden strukturreformen i 2007 har de nye store kommuner ifølge naturbeskyttelsesloven haft pligt til at sikre fuglerigdommen i naturområder som Tøndermarsken.

Tønder Kommune har blandt andet haft pligt til at pålægge ejerne i Tøndermarsken, der både er fredet og udlagt som et EU-fuglebeskyttelsesområde, at drive jorden
fuglevenligt.

- Politikerne i Tønder Kommune har ikke evnet at leve op til disse pligter. Det er de folkevalgtes ansvar, at Tøndermarsken, der har været et af Danmarks rigeste fugleområder, i realiteten i dag bliver drevet på landbrugets betingelser. Det betyder, at marsken afvandes og i det tidlige forår bliver så tør, at fuglene forsvinder, siger Niels Riis.

- Frivillighedsprincippet har spillet fallit i Tøndermarsken, hvor kun 17 ud af 25 landmænd på den del af markerne, som kommunen selv ejer eller administrerer for fonde, er gået med til at undlade dræning mod at få en kompensation. Der er i marsken brug for en langt mere gennemgribende forvaltning, der sikrer os en høj og permanent vandstand i engene, så de ynglefugle, der er grundlaget for fredningen og for områdets udpegning som EU-fuglebeskyttelsesområde, vender tilbage, siger Niels Riis.

DOF noterer, at ynglefuglene har det bedre længere mod nordvest i marsken i Margrethe Kog, hvor det er staten, der overvejende ejer og forvalter naturværdierne.

- Tønder Kommune bør skrives helt ud af Tøndermarsk-loven, og staten bør overtage de arealer, hvor lodsejerne ikke vil forpligtige sig til at drive arealerne fuglevenligt, siger Niels Riis.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Niels Riis, næstformand i DOF.
Tlf. 22 10 72 76.