Havørn skudt med riffel

torsdag 12. marts 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har politianmeldt fundet af en dræbt havørn nær Saltbæk Vig i Nordvestsjælland. Undersøgelser viser, at ørnen, der havde en perfekt fjerdragt og var i god kondition, er blevet skudt med en riffelkugle
Jan Skriver
Havørnens kæmpemæssige gule næb var smadret af en riffelkugle, da den blev fundet død ved en hestefold på Kåstrup Holmevej tæt på fuglebeskyttelsesområdet Saltbæk Vig i Nordvestsjælland.

Via dyrlæge Ove Brinkmann i Gørlev blev den fredede rovfugl sendt til Zoologisk Museum i København, hvor fagfolk på fuglesektionen kunne konstatere, at ørnen var blevet skudt, og havde fået ødelagt sit næb.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har på den baggrund anmeldt sagen til politiet i Kalundborg.

- Det er ganske forfærdeligt, at der i 2009 skydes havørne i Danmark. Episoden er med til at sætte os 100 år tilbage i tiden, da jægere skød på alt med næb og kløer, så de fleste af vores rovfugle blev udryddet. Man kan frygte, at der skydes på vores fredede rovfugle i højere grad, end man tror, for kun en brøkdel af de ulovligt nedlagte fugle bliver formentlig fundet, siger Lennart Pedersen, der leder Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) Projekt Ørn, som har til formål at beskytte Danmarks bestand af ørne og samle viden om rovfuglene, mens man informerer og engagerer.

Den døde havørn fra Saltbæk Vig var et pragteksemplar af en hun. Den havde et vingefang på 239 centimeter, og målte 90 centimeter fra næb til halespids. Dens vægt var helt oppe på 5.950 gram.

- Saltbæk Vig er en klassisk lokalitet for havørne, og der er en vis sandsynlighed for, at den dræbte havørn var i gang med at etablere sig som ynglefugl i området. Vi ser yderst alvorligt på fundet af den døde havørn. Sagen er en meget grov overtrædelse af jagt- og vildtforvaltningsloven, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Lennart Pedersen, lederen af DOF’s Projekt Ørn, opfordrer Danmarks Jægerforbund til at gøre en indsats for at finde synderen eller synderne bag drabet på en af Danmarks største og mest imponerende fugle.

Danmarks Jægerforbund tager skarpt afstand fra beskydningen af havørne og andre rovfugle.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Knud Flensted, biolog.
Tlf. direkte – 33 28 38 33.
Mobil: 21 24 22 75.

Leder af DOF’s Projekt Ørn:
Lennart Pedersen, tlf. 40 15 66 20.