Fuglevenners database når ny milepæl – og støttes af staten

tirsdag 6. februar 2018
20 millioner fugle-observationer har omkring 9000 frivillige observatører indtastet siden 2002 i DOFbasen, Dansk Ornitologisk Forenings database. Værdien af de frivillige observationer som naturovervågning anerkendes også af staten i en ny samarbejdsaftale mellem Miljøministeriet og Dansk Ornitologisk Forening, skriver bladet Fugle & Natur.
Pressemeddelelse fra Fugle & Natur
dompap Per ALnor Kjaer
Dompap. Foto: Per Alnor Kjær
 

For Danmarks aktive feltornitologer er DOFbasen et nærmest uundværligt redskab. Her kan de holde styr på deres egne observationer og følge med i andres iagttagelser.

På den måde kan man også holde øje med hvor i Danmark, der i øjeblikket optræder spændende og sjældne fuglearter.

Men DOFbasen er samtidig en fint eksempel på citizen science eller borgervidenskab, som det kaldes på dansk.

Det er forskningsprojekter, som inddrager almindelige borgere i indsamlingen af data. I citizen science projekter bidrager borgerne med deres interesse og tid ved at indsamle data, som derefter bearbejdes af forskerne.

Det er årsagen til, at Miljøministeriet støtter DOFbasen gennem en samarbejdsaftale med Dansk Ornitologisk Forening. Kort før jul underskrev miljøminister Esben Lunde Larsen og DOF’s formand Egon Østergaard en ny tre-årig aftale til 3,3 millioner kroner, som blandt andet går til arbejdet med overvågning af truede fugle gennem data i DOFbasen.

- Det er en fortsættelse af tidligere aftaler helt tilbage til 2003, hvor ministeriet for første gang indså, at DOF’s mange indtastede observationer i DOFbasen har en enorm værdi i forskellige sammenhænge, når naturens temperatur skal tages, og tilstanden rapporteres til EU, siger Egon Østergaard.

Kontakt:

Egon Østergaard 31 16 20 30