Naturnationalparker: Ornitologer glæder sig over naturens ti nye åndehuller

torsdag 24. marts 2022 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Der er sikret vigtig hjælp til naturen og garanti for naturoplevelser efter ti nye naturnationalparker netop er præsenteret. Det nye skridt på vejen til at løfte natur og biodiversitet glæder DOF BirdLife.
af Anton Gundersen Lihn

Fiskeorn20150824SdrJyllandTorbenAndersen8Fiskeørnen er blandt de sjældne arter, der forhåbentlig kan nyde godt af udpegelsen af de nye naturnationalparker. Foto: Torben Andersen.

Der bliver kippet med flaget for den danske natur i dag, og der er stor begejstring hos Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark, efter at placeringerne af ti nye naturnationalparker netop er blevet præsenteret af miljøminister Lea Wermelin.

Den trængte danske biodiversitet har fået en vigtig håndsrækning, og befolkningen får nye muligheder for store naturoplevelser. Det er ganske enkelt en festdag for den trængte natur, siger formand i DOF BirdLife, Egon Østergaard.

- Det er historisk, at der nu er sat navn på yderligere 10 områder i Danmark, hvor naturen bliver sat i første række. Længe har den danske natur gispet efter vejret, men nu har den fået en række tiltrængte åndehuller, og det glæder vi os over. Ikke mindst for naturens skyld, men også fordi vi som befolkning nu kan opleve rigtig natur og blive mindet om, hvad det er, vi er ved at miste, og hvad vi skal passe på og værne om, siger Egon Østergaard.

De ti nye naturnationalparker bliver placeret i Læsø Klitplantage, Hanstholm, Husby Klitplantag, Kompedal Plantage, Mols Bjerge, Nørlund Plantage og Harrild Hede, Draved Skov og Kongens Mose, Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn, Bidstrupskovene og Ulvshale Skov.

Vigtig havbeskyttelse

Derudover er der også sat navn på to marine naturnationalparker i Øresund og Lillebælt, og det er rigtig positivt, siger Egon Østergaard.

- Vi har masser af hav og en enorm kystlinje med et rigt og meget vigtigt fugleliv. Derfor har vi i Danmark en særlig forpligtelse til at passe rigtig godt på vores havområder, som har stor international betydning for flere sårbare arter. Derfor er det rigtig dejligt, at der også er udpeget naturnationalparker på havet, siger han.

DOF BirdLife ser frem til at følge og bidrage til den videre proces med naturnationalparkerne, så hensynet til naturen og styrkelsen af biodiversiteten bliver maksimal.

De ti nye naturnationalparker er en del af en aftale fra 2020 om oprettelse af i alt 15 naturnationalparker, der skal give naturen et løft.

Placeringen af de første fem naturnationalparker er allerede besluttet. De skal ligge i Fussingø ved Randers, Gribskov i Nordsjælland, Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.

De 15 nye naturnationalparker dækker et samlet areal på cirka 250 km2.

Læs mere om hver enkelt naturnationalpark her.

Yderligere oplysninger

Egon Østergaard, formand i DOF BirdLife
Tlf. 31 16 20 30

Knud Flensted, biolog i DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00