Kæmpe julegave til naturen: Det er den største sejr for dansk natur i nyere tid

fredag 4. december 2020 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Det er helt uden fortilfælde og en strålende julegave til naturen, lyder reaktionen fra Dansk Ornitologisk Forening efter Regeringen og støttepartierne har præsenteret en aftale om 13 nye naturnationalparker og 75.000 hektar ny urørt skov. Det er en vigtig og historisk sejr. Det er en god begyndelse, men der er stadig et stykke op til at nå målene om 30 procent beskyttet natur.
af Anton Gundersen Lihn

 sortspaette 1Sortspætten er blandt de arter, der ser frem til mere urørt skov i Danmark. Foto: Jacob Michelsen.

Der er stor begejstring på naturens vegne i Dansk Ornitologisk Forening efter Miljøministeriet har trukket den helt store julegave til den danske natur frem fra juletræet.

- Det er den største sejr for dansk natur i nyere tid. Det er historisk. Efter mange magre år for naturen, kan der være udsigt til nogle lidt federe år, hvor naturen får den ro og plads som den fortjener. Og som er nødvendig for, at vi kan beskytte vores trængte arter og styrke biodiversiteten, siger formand i DOF, Egon Østergaard.

Regeringen og støttepartierne har netop præsenteret en aftale em en biodiversitetetspakke på 888 mio. kr. i 2021-2024, der gør det muligt at etablere 13 nye naturnationalparker ud over de to, der blev præsenteret tidligere på året samt knap 75.000 hektar urørt skov. I aftalen indgår også, at partierne vil etablere et biodiversitetsråd.

Vigtigt skridt for biodiversiteten

Det vil få en enorm positiv betydning for den danske natur, siger Anders Horsten, der er medlem af hovedbestyrelsen i DOF og DOFs repræsentant i Miljøministeriets arbejdsgruppe om urørt skov.

- Det er faktisk nyskabende, at vi nu får områder i Danmark, hvor naturen har førsteprioritet. Det har vi reelt ikke haft før. I urørt skov og naturnationalparkerne skal naturen ikke konkurrere med produktionshensyn, og vi får dermed omsider noget, vi med en vis ret kan kalde vild natur i Danmark. Store sammenhængende områder med vild natur er det absolut vigtigste for at styrke biodiversiteten, siger han.

Dagens udmelding er et vigtigt skridt mod et Danmark med mere plads til naturen. Men det er vigtigt at holde fast i, at det kun er ét skridt. Der er fortsat lang vej endnu før Danmark kommer i nærheden af at have 30 procent beskyttet natur, som er målsætningen både i EU, i DOF og resten af partnerskabet BirdLife.

For tidligt at slappe af

Samtidig er det vigtigt, at udspillet fra ministeriet faktisk også bliver realiseret. Glæden kan først slippes helt løs, når planerne er gennemført og vedtaget af Folketinget. Før det er sket, er der stadig en risiko for, at et regeringsskifte kan rulle tiltagene tilbage.

- Vi er glade, men det er for tidligt at slappe af. Vi skal sikre os, at vi får de forbedringer for naturen, der bliver lovet. Så vi skal stadig kæmpe for hver eneste kvadratmeter, hvor naturen bliver prioriteret højest. Men det her er en god begyndelse, siger Egon Østergaard.

Aftalen på 888 millioner kroner gælder i perioden 2021-2024 og ifølge Miljøministeriet bliver den konkrete udmøntning af aftalen aftalt senere.

Udpegning af områder skal være fagligt begrundet

I den forbindelse opfordrer DOF til, at ministeriet sørger for at lytte til anbefalinger fra forskerne og videnskaben både i udpegningen og den efterfølgende forvaltning.

- Vi håber, at de kommende oaser af vild natur i Danmark vil være funderet i en god faglig proces. Vi håber i DOF at få lov til at bidrage med den viden og de data som foreningen gennem mange årtier har indsamlet og bearbejdet. Blandt andet den seneste kortlægning af danske ynglefugle, der blandt andet kan give et fingerpeg om, hvor naturgevinsterne kan være størst, siger Anders Horsten.

En af de konkrete forhåbninger fra DOF er, at også de nuværende almindelige nationalparker beskyttes i samme grad som de nye naturnationalparker. Det gælder blandt andet Nationalpark Thy og Nationalpark Vadehavet, hvor sidstnævnte er et særligt vigtigt område for mange af de trængte fuglearter.

Selvom nationalparkerne har meget vigtig natur nyder de i øjeblikket slet ikke den nødvendige beskyttelse, som en status som naturnationalpark vil give.

Under valgkampen i 2019 kom Socialdemokraterne med et udspil om at etablere 15 nye naturnationalparker på i alt 60.000 hektar og 75.000 hektar urørt skov. Indtil i dag havde regeringen annonceret to naturnationalparker og 6000 hektar urørt skov.

Yderligere oplysninger

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Egon Østergaard, formand i DOF
Tlf. 31 16 20 30

Anders Horsten, medlem af hovedbestyrelsen i DOF og DOFs repræsentant i Miljøministeriets arbejdsgruppe om urørt skov.
Tlf. 23 36 31 80