Afrikanske fuglefolk på dansk kursus i trækfugle

onsdag 25. august 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Tre ornitologer fra Ghana i Vestafrika er på et to uger langt studieophold i Danmark, hvor Dansk Ornitologisk Forening (DOF) vil undervise de afrikanske pionerer i fuglebeskyttelse, fugletræk og ringmærkning
Jan Skriver
Deres land er fem gange større end Danmark både i areal og befolkningstal, og rigdommen af fugle er stor i det økonomisk set fattige vestafrikanske land. Men i en nation, hvor cirka halvdelen af alle kvinder er analfabeter, skorter det på viden om global naturbeskyttelse og trækfuglenes tarv.

Det er en del af baggrunden for, at Dansk Ornitologisk Forening (DOF) samarbejder med Ghana Wildlife Society (GWS), som er det afrikanske lands svar på en kombination af DOF og Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Samarbejdet sker blandt andet i form af et projekt, der skal bidrage til en generelt større folkelig forståelse for betydningen af international natur- og fuglebeskyttelse på tværs af landegrænser og kontinenter.

- Mange af de fuglearter, for eksempel løvsanger, broget fluesnapper, gul vipstjert og tornsanger, der er almindelige ynglefugle i Danmark, holder vinter i Vestafrika - blandt andet i Ghana.

Ghaneserne kender udelukkende disse arter som deres vinterfugle, og på det folkelige plan er der en yderst ringe viden om europæiske trækfugle og deres afhængighed af gode levevilkår i de afrikanske vinterkvarterer. Ved at undervise repræsentanter for Ghanas
naturbeskyttelsesorganisation håber vi at kunne bidrage til en spæd begyndelse i relation til en bedre beskyttelse af de mange fugle, som yngler hos os og trækker til Afrika for at holde vinter.

Vi skal jo begynde et sted, siger Henning Heldbjerg, biolog i Dansk Ornitologisk Forening.

Sidste år gæstede repræsentanter for DOF deres ghanesiske interessefæller for at undervise dem i at fange fugle til ringmærkning. Men det viste sig at være meget svært at fange fugle i det vestafrikanske landskab, hvor vintergæsterne, altså vores ynglefugle, ofte findes meget spredt i terrænet. Når de tre fuglepionerer fra Ghana gæster Danmark, skal de derfor bruge en hel uge på Blåvand Fuglestation, der er et dansk hot spot for fangst af trækfugle til ringmærkning og studier af fugle i felten.

Omkring Danmarks vestligste punkt vrimler det alt efter vejr og vind med fugle i krattene, på stranden eller over havet.

Blåvand Fuglestation har med skiftende bemandinger udført ringmærkning siden 1950’erne, og siden 1984 er der i træktiderne udført systematiske fuglefangster på dette klassiske træksted.

På denne tid af året bliver der på gode dage fanget 50-100 løvsangere og gransangere, og det sker, at der er sjældne fugle i nettene.

- Afrikanerne vil blandt andet blive uddannet i at pille trækfugle nænsomt ud af de såkaldte spejlnet, som vi fanger fugle i. De skal naturligvis også lære at sætte artsnavne på de individer, der bliver fanget, og de skal kunne bestemme fuglenes alder. Det er også vigtigt at veje de små trækfugle og vurdere deres kondition.

Alle observationer og mål skrives ned og ender i en database. På den måde kan vi på langt sigt trække ny viden om fugletrækket og de forskellige arter af trækkende småfugle ud af vores omfattende talmateriale, siger Bent Jakobsen, der er leder af Blåvand Naturcenter og som har flere årtiers erfaring som ringmærker.

De tre gæster fra Ghana vil også komme på besøg i Vadehavet, hvor mange af de nordlige arter af vadefugle raster i disse uger, inden de flyver videre til eksempelvis Vestafrika og Ghana.

Efter dage i Blåvand og ved havet og Vadehavet går turen til Kelds Nor på Sydlangeland, hvor der også skal fanges fugle til ringmærkning. Her vil afrikanerne få mulighed for at stifte bekendtskab med arter som kærsanger, rørsanger og sivsanger, der alle er trækfugle med Afrika syd for Sahara som vinterdestination.

Sluttelig går studieturen til Ringmærkningscentralen, Zoologisk Museum i København, hvor gæsterne vil få en rundvisning og høre om Fugle-Mortensen, den danske opfinder af den videnskabelige ringmærkning.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Henning Heldbjerg, biolog, DOF.
Tlf. direkte: 33 28 38 27.

Bent Jakobsen, leder af Blåvand Naturcenter.
Tlf. 24 41 52 30.