Regulering af de store har reddet de små

torsdag 2. juli 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Hvis Danmark skal overholde internationale direktiver om at beskytte sårbare og sjældne kystfugle kan regulering af sølvmåger og svartbage være et nødvendigt onde, mener DOF
Jan Skriver
- Det har på Hirsholm ganske enkelt været afgørende nødvendigt at fange og aflive et vist antal sølvmåger og svartbage, der meget synligt var en trussel mod både splitterner og tejster, som Danmark i EU har pligt til at passe særligt på.

Sådan siger Kurt Rasmussen, der repræsenterer Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i den brugergruppe for Hirsholmene, som blev nedsat i forbindelse med ”Projekt store måger”, der nu har fungeret i tre år.

Som udgangspunkt er fuglebeskyttelsesorganisationen DOF imod at regulere særligt udpegede ”slemme” arter i kystfuglekolonier, men i tilfældet Hirsholm har det pragmatiske overhalet det principielle.

- Hvis ikke der var blevet gjort noget aktivt for at reducere antallet af sølvmåger og svartbage klos op ad splitternernes og tejsternes kolonier, ville de to sårbare arter formentlig forsvinde fra Hirsholmene i løbet af en kort årrække, siger Kurt Rasmussen.

- Myndighederne har grebet reguleringen fornuftigt an ved først at sætte sig grundigt ind i problematikkerne, blandt andet med hjælp fra DOF.

- Derpå har man iværksat mågefangsterne i fælder og efterfølgende foretaget en human og hurtig aflivning, som ikke har forstyrret de øvrige kystfugle på Hirsholmene.

- Både dyreetisk og hvad angår hensynet til de kolonirugende fugle kan projektet i høj grad forsvares på grund af de særlige omstændigheder på Hirsholm, siger Kurt Rasmussen.

DOF’s repræsentant i brugergruppen for Hirsholmene har selv oplevet svartbage, der har jaget og slået voksne tejster ihjel i havnen på Hirsholm.

- Erfaringerne fortæller, at enkelte af de store måger ligefrem kan lære sig at blive effektive jægere i ternernes og mågernes kolonier eller blandt molens tejster, som mågerne kaster sig over som rovfugle.

- Det er meget positivt, at en truende tilbagegang for tejster og splitterner nu er vendt til fremgang i kraft af den målrettede regulering af de store måger og de andre tiltag i projektet, som er et forvaltningsforsøg. Det er vigtigt fortsat at holde øje med udviklingen på Hirsholm, og DOF vil afvente den afsluttende rapport i 2010, før foreningen tager endelig stilling til regulering på denne måde, siger Kurt Rasmussen.

DOF’s repræsentant på Hirsholmene understreger, at det er helt afgørende, at de store måger har fred til at yngle på de øvrige øer i øgruppen.

- Græsholm og de andre småøer skal naturligvis fortsat være forbeholdt sølvmåger, svartbage og skarver, men der er fornuft i at dele øgruppen, så Hirsholm er særligt gæstfri for de små, sårbare og sjældne arter, siger Kurt Rasmussen.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening,
Tlf. 33 28 38 00.

Kurt Rasmussen,
Tlf. 40 21 64 77.