Surfere skræmmer svaner, gæs og ænder ud af fuglerige fjordområder

onsdag 9. juli 2025
Den lavvandede Dybsø Fjord i Sydvestsjælland er en del af et Natura 2000-område, der skal tilgodese vandfugle. Men kitesurfere og windsurfere med blafrende sejl stresser og skræmmer fjordens fugleflokke. I perioder, hvor fuglene fælder og mister evnen til at flyve, opstår der ragnarok i flokkene, når surferne er på vandet. Også i Odense Fjord er der fugleflugt på grund af kitesurfere. Her går det ud over ederfugle og knopsvaner.
af Jan Skriver

3 fotos 15

Fældende knopsvaner i lavvandet fjordområde. Foto: Jan Skriver.

På vindstille dage har fuglene fred på Dybsø Fjord ved Næstved, men når vinden tager til, drages kitesurfere og vindsurfere mod fjorden, og så flygter de flokke af svaner, gæs og andre vandfugle, der har den lavvandede fjord som et vitalt område til fældning og fødesøgning.

- Det kan ikke være rimeligt at kitesurfere og surfere med blafrende sejl og hurtig sejlads på kryds og tværs af Dybsø Fjord skal forårsage massive forstyrrelser af de svaner og gæs, som på papiret har området som et sikkert opholdssted. Op imod en halv snes kitesurfere kan indfinde sig i Dybsø Fjord, når vinden er frisk, og de tager ingen hensyn til fugleflokkene, der skræmte må flygte og derpå stimle sammen nær bredderne af fjorden, fortæller John Bang Jørgensen, der bor i Karrebæksminde og som taler fuglenes sag på vegne af DOF BirdLife.

Syn for sagn på videooptagelser

Han har flere gange videofilmet kitesurfere, der forårsager en eksplosion af forstyrrelse med flaksende fugleflokke.

Se kitesurfere forstyrre svaner her

- Surfing med blafrende sejl kan ikke forenes med fugleflokke, så enkelt er det. Det er foruroligende, at det overhovedet er muligt for kitesurfere og vindsurfere at besætte de mest fuglerige fjorde, vi har i Danmark. De lavvandede fjorde er mange steder kun omkring en meter dybe og rige på bundens planteføde. Det gør, at fjordene er livsvigtige for svaner, gæs, blishøns og mange andre arter af vandfugle, der lever af bundvegetation. Desværre er de lavvandede fjorde også attraktive for surferne, fordi de er sikre at sejle på, da surferne kan bunde, siger John Bang Jørgensen.

I praksis halter beskyttelsen

På papiret skorter det ikke på beskyttelse og fuglehensyn, for Dybsø Fjord er en del af et større Natura 2000 område, der som internationalt fuglebeskyttelsesområde skal tage særligt vare på fuglelivet.

Fjorden er også et såkaldt Ramsarområde, som med den status skal tilgodese og yde beskyttelse til vandfugle. Desuden er den nordlige del af fjorden udlagt som vildtreservat.

- Det er urimeligt, at nogle få kitesurfere med blafrende sejl kan skræmme og stresse tusinder af fugle, som er afhængige af fjorden. Jeg har flere gange oplevet, at surferne styrer direkte mod flokke af svaner, som skræmte flakser op. Men den rette vind kan surferne sejle meget hurtigt og komme tæt på fugleflokkene, inden de flygter. I dag er der ingen restriktioner over for denne form for sejlads i området. Problematikken kalder på en strammere lovgivning på området, siger John Bang Jørgensen.

Blæst medfører flere forstyrrelser

I Odense Fjord har ekstraordinært meget blæsevejr og højvande i 2025 forstærket problematikken med kitesurfere, der skræmmer fældende fugle. Særligt i to områder af fjorden er forstyrrelserne i perioder massive.

- I Bregnør Bugt i den nordøstlige del af Odense Fjord går det ud over fældende ederfugle, mens det i området Seden Strand nær Odense er et problem for knopsvaner. I maj-august fælder op imod 2.500 knopsvaner deres fjer i det lavvandede fjordområde. Kitesurferne får svanerne til at flygte ud i yderkanten af området. Konflikten mellem kitesurfere og knopsvaner er i år forstærket af kraftige vinde og lange perioder med højvande, siger ornitologen Kurt Due Johansen, der mener, at færdselsreglerne på fjorden trænger til at blive opdateret og tage udgangspunkt i, at flere og flere fritidsaktiviteter foregår på vandet.

- Da de to vildtreservater i Odense Fjord blev etableret i 1996, var der ingen surfere på fjorden. Derfor blev der ikke indført nogen bestemmelser omkring denne form for forstyrrende sejlads. I dag er situationen en anden, så der er god grund til at stramme reglerne for surferne. Det kan ske ved at forbyde kitesurfere og windsurfere at sejle i Bregnør Bugten og Egense Dyb fra juni til september. Og så bør surfing være helt forbudt i Seden Strand, siger Kurt Due Johansen, der i mange år har været aktiv i DOF BirdLife med dyb indsigt i Odense Fjord.

Opstramning af reglerne, tak

DOF BirdLife bakker op om kritikken af brætsejlernes fugleforstyrrende indvirkning på beskyttede fjordes vandfugle.

- Problematikken med kitesurfere og brætsejlere er et stort problem i en række EU-fuglebeskyttelsesområder. Der er i høj grad brug for en opstramning af reglerne for brætsejlads i fuglerige vandområder, enten der er tale om Natura 2000-områder eller særligt udpegede vildtreservater, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.

 Ederfugle skræmmes op foto Jan SkriverEderfugle skræmmes op. Foto: Jan Skriver.

Særligt i tiden med Corona fik mange danskere smag for livet i kystnaturen, hvilket medførte et stigende antal forstyrrelser af surfere. Også paddle-boards, hvor man på et bræt kan padle ind på ganske lavt vand, blev et problem set fra vandfuglenes synsvinkel.

- Mange typer af brætsejlere kan komme ind på de lavvandede områder, der netop er vigtige som trygge fourageringsområder for vandfugle. Det gør det ekstra presserende at få opdateret reglerne, så brætsejlads og anden særlig forstyrrende færdsel begrænses. Det gælder navnlig i den del af året, hvor flokke af vandfugle er særligt afhængige af fred og ro til fødesøgning og fældning af fjerdragten, siger Knud Flensted.

Måske udsigt til nye regler

En arbejdsgruppe under Naturstyrelsen arbejder på at revidere reservatbestemmerne for færdsel i vildtreservater og Natura 2000-områder.

- Der er sat en proces i gang, men arbejdet er flere år forsinket. Vi kan kun appellere til en hurtigere sagsbehandling, så reglerne for at færdes de pågældende steder tager udgangspunkt i den kendsgerning, at mange rekreative aktiviteter i naturen er steget markant de senere år, siger Knud Flensted.

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog i DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75

John Bang Jørgensen, ornitolog, Karrebæksminde
Tlf. 42 47 15 07

Kurt Due Johansen, ornitolog, Odense
Tlf. 23 68 86 92