Tranedansen fortsætter trods tranedød

mandag 19. april 2004
En huntrane i Store Vildmose i Nordjylland blev omkring 20. marts dræbt i trafikken. Det er formentlig første gang nogensinde, at en dansk trane er endt som trafikoffer. Tre uger senere præsenterede tranehannen så en ny dansepartner. Og Vildmosen huser fortsat en tranefamilie
Jan Skriver
20. marts var en god dag for ornitologen Einar Flensted-Jensen, der bor i Brønderslev i udkanten af Store Vildmose i Vendsyssel. For det var dagen, da han så årets første traner i mosen.

Vildmosens tranepar var ankommet lige efter fuglebogen. Og der var straks lagt op til en frugtbar sæson.

Men dagen efter gik glæden over i ærgrelse. For Einar Flensted-Jensen fandt en af tranerne død. Den lå på en mark et halvt hundrede meter fra en af de gennemgående landeveje i Store Vildmose.

- Jeg fik dyrlæge Kurt Vogt til at undersøge dødsårsagen. Han kunne konstatere, at tranens venstre vinge var knust ved hånden. Desuden havde fuglen kraftige læsioner i venstre side af brystet, fortæller Flensted-Jensen.

- På kropsmålene kunne vi se, at det var hunnen, der var blevet dræbt. Sandsynligvis er den blevet ramt af en bil. Der var kraftig blæst omkring dagen, da den blev fundet. Traneparret er måske kommet flyvende i medvind i lav højde, og så er ulykken sket, siger ornitologen.

I sin notesbog skrev Einar Flensted-Jensen, at han håbede, at tranehannen ville finde sig en ny dansepartner.

Der gik nogen tid, ja, hele tre uger, hvor hannen var væk fra Store Vildmose.

Så pludselig, 13. april, stod han og viste en ny partner frem. Tranernes trompeter lød igen over Vildmosen.

- Det er fascinerende, synes jeg, at tranehanen i en sådan situation straks ved, hvad han skal gøre for at få det bedst mulige ud af ynglesæsonen. Jeg ville gerne vide, hvor han har fundet sin nye mage. Jeg er meget sikker på, at han ikke har været i Store Vildmose, siden han mistede sin hun. Så noget tyder på, at han er fløjet væk fra området og har fundet sig en mage, som er blevet bragt hjem til hans sted, siger Einar Flensted-Jensen.

Traneparret i Store Vildmose er et af Danmarks cirka 25 par yngletraner.

Den danske ynglebestand af traner er steget med et eller få par om året de seneste 15-20 år.

Fagfolk spår, at Danmark måske kan få en bestand af traner i nabolaget af et halvt hundrede par de kommende år.

Med sine cirka 150 centimeter er tranen Nordens højeste fugl.