Ørnens Dag med vekslende vejr og store vingefang

torsdag 29. februar 2024
Knap 3.000 danskere spejdede efter havørne og kongeørne på en snes lokaliteter, da Dansk Ornitologisk Forening (DOF BirdLife) bød udenfor til Ørnens Dag på vinterens sidste søndag. Mindst 67 havørne og 1 kongeørn kom i kikkerten på dagen, hvor der efter næsten to måneder med regn holdt stort set tørt mange steder.
af Jan Skriver

Unavngivet
Ca. 3000 danskere, store som små, havde bevæget sig udenfor for at opleve de store vingefang på Ørnens Dag i søndags. Fotos: Mikkel Østergaard. 

Avnø på Sydsjælland, Arresø i Nordsjælland og Lille Vildmose i Østhimmerland blev publikumsmæssige topscorere med henholdsvis 650, 550 og 400 gæster, da Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn for 18. gang indbød danskerne til Ørnens Dag.

Skønsmæssigt tog omkring 3.000 gæster imod tilbuddet på den snes lokaliteter, hvor DOF BirdLife stod klar med kikkerter og teleskoper. Kun i 2021, da corona lukkede landet ned, er arrangementet glippet.

Alle lokaliteter var bemandet med guider og fugleambassadører fra Dansk Ornitologisk Forening / DOF BirdLife, så ingen blandt publikum var i tvivl om artsbestemmelsen, når de store vingefang viste sig i luftrummet. 

Vildmose med kongeørn og havørn

Lille Vildmose i Østhimmerland blev på Ørnens Dag den store ørnelokalitet, da 1 kongeørn og 8 havørne blev set i løbet af arrangementet, hvor erfarne ornitologer gjorde deres til at have styr på ørnene og formidle viden om vingefangene. Det var dagens eneste lokalitet med kongeørn.

Unavngivet 2
Stort set alle lokaliteter bød på Havørn i luften. I Lille Vildmose blev der set en kongeørn. Til venstre Kongeørn. Til højre: Havørn. Fotos: Jan Skriver. 

”Det er imponerende, at så mange danskere deler vores begejstring for ørne, der er de største flyvende ambassadører for den vilde danske natur”, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i DOF BirdLife.

Han var selv guide ved Egå Engsø nær Aarhus, hvor man dog måtte ’nøjes’ med en rød glente i fraværet af havørn.

”Måske er ørneparret ved engsøen allerede i gang med at yngle, så det var forklaringen på, at de ikke viste sig ved søen på Ørnens Dag. De kan også have siddet og skuttet sig et sted i nabolaget efter en vellykket jagt. De store rovfugle kan sidde stille i skjul i halve dage, så der skal et vist held til at se dem”, siger Kim Skelmose.

 C6A9771Også Ørneklubbens fugleambassadører var stærkt repræsenteret på Ørnens Dag, hvor de flittigt sørgede for at aktivtere dagens yngste publikum med lege og quizzer om ørne. Bålhygge med snobrød stod også på programmet ved arrangementet i Arresø. Foto: Mikkel Østergaard. 

Ørnens Dag repræsenterer på flere måder en form for farvel til vinteren og et goddag til foråret og en ny ynglesæson.

De kommende dage og uger vil de voksne danske ørne være i fuld gang med deres ynglesæson anno 2024, og hvis de seneste mange års trend fortsætter, vil ynglebestanden vokse.

Imens kan man mange steder i den danske kystnatur og ved store søer og moser se unge havørne, der flakker en del omkring i landskabet, hvor de gør sig erfaringer med livet som jægere, inden de som regel i 3-4-årsalderen er modne til selv at stifte familie.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening / DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 00

Kim Skelmose, leder af Projekt Ørn i DOF BirdLife.
Tlf. 27 73 40 70