DOF: Nye energianlæg skal holdes ude af beskyttet natur, så meget natur har vi heller ikke

mandag 9. oktober 2023
DOF BirdLife bifalder regeringens udspil om at sætte mere fart på udbygningen af vedvarende energi, men planerne vækker også bekymring. DOF BirdLife advarer mod at ofre beskyttede naturområder til fordel for grøn energi. Der er brug for hensyn i netop de områder, der er vigtigst for biodiversiteten.
af Anton Gundersen Lihn

eva hvelplund vindmoller og mark lilleFoto: Eva Hvelplund.

Det er rigtig positivt, at regeringen nu vil sætte mere fart på den grønne omstilling med en firedobling af vedvarende energi på land, mener DOF BirdLife.

- Klimaforandringerne er skræmmende og udgør også en væsentlig trussel for vores fuglebestande. Derfor bakker vi op om en hurtig omstilling til vedvarende energi og bifalder, at omfanget og tempoet nu bliver øget. Der er brug for det, siger Egon Østergaard, formand i DOF BirdLife i en reaktion på Regeringens udspil ’Klimahandling – sammen om mere grøn energi fra sol og vind på land’.

Men selvom regeringens udspil giver håb om en væsentlig indsats for den grønne omstilling og kampen mod klimakrisen, så vækker det også i den grad bekymring.

Hold fuglebeskyttelsesområder fri af energianlæg

For udbygningen af grøn energi skal ikke ske, ved at man plastrer vores beskyttede naturområder til med energianlæg. Så kommer vi ganske rigtigt tættere på en løsning af klimakrisen, men samtidig øger vi biodiversitetskrisen, siger Egon Østergaard.

- Det er ikke fordi, der ikke må være vindmøller eller solceller i naturen. Men vi insisterer på, at vi skal passe på de områder, som er særligt afgørende for naturen. Natura 2000 og særligt fuglebeskyttelsesområderne skal holdes fri for vindmøller og solceller. Der må være plads til energianlæg uden for den beskyttede natur, så meget har vi heller ikke af den, siger Egon Østergaard.

Allerede tirsdag i sidste uge, da statsministeren åbnede Folketingsåret, åbnede hun også for at kommende energianlæg kan bygges på bekostning af naturen.

Løs kriserne samtidig

”Vi kommer ikke udenom som land at forholde os til, at hvis vi vil have en massiv udbygning af vedvarende energi, som vi har aftalt med hinanden, så vil det nogle gange ske på bekostning af lokal natur,” sagde Mette Frederiksen tirsdag.

Men det er en farlig vej at gå nedad, hvis man vil sikre, at der også er natur og en mangfoldighed af arter i fremtiden, siger Egon Østergaard.

- Det går ikke, at vi forsøger at løse klimakrisen, men samtidig gør biodiversitetskrisen endnu værre. Det er lidt ligesom at lappe et hul i den ene side af taget med tagsten fra den anden side. Begge kriser skal løses klogt samtidigt, siger han.

Yderligere oplysninger

Egon Østergaard, formand i DOF BirdLife
Tlf. 31 16 20 30

Knud Flensted, biolog i DOF BirdLife
Tlf. 21 24 22 75

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00