310 ørne blev talt trods tæt tåge over ørnelandet

torsdag 31. januar 2019 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) gennemførte i weekenden for 14. år i træk sin nationale midvintertælling af naturens største flyvende jægere, havørnen og kongeørnen. Facit blev 303 havørne og 7 kongeørne. Der var formentligt langt flere derude, de kunne bare ikke ses i tågen
Jan Skriver

kongeorn i regnvejr Lille Vildmose 21 09 12 Lars GronFoto af kongeørn: Lars Grøn

Dis og tåge drillede ørneobservatører over hele landet, da Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i weekenden havde op imod 200 kikkertbevæbnede medlemmer i felten for at spejde efter havørne og kongeørne i alle afkroge af landet. Trods ringe sigt med ærtesuppe ad libitum kom det nationale facit til at lyde på i alt 310 ørne.

De senere år har tællingerne et par gange nærmet sig 400 ørne, men sådan skulle det ikke være denne gang.

”Der var mildt sagt ekstrem dårlig sigtbarhed over det meste af Danmark, så på den baggrund er det imponerende, at vi kan skrive 303 havørne og 7 kongeørnen i bogen. Jeg selv var ved Mossø i Midtjylland, men her var sigten næppe mere end cirka 50 meter, så det blev ikke til ørn på den lokalitet, der ellers er en af de sikre for havørn”, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

De 310 ørne blev talt geografisk spredt, om end Sydsjælland, Møn, Lolland og Falster sammen med Fyn var de regioner med de største ørnetal.

Tælling er blevet en tradition

DOF’s Projekt Ørn har gjort sine årlige midvintertællinger af de danske havørne og kongeørne til en fast tilbagevendende begivenhed, for det er vigtigt at have fingeren på naturens puls.

”Tællingerne bliver gennemført på præcis samme måde år efter år. På den vis får vi et fingerpeg om udviklingen. Jo mere vi ved om ørnenes udbredelse i Danmark, desto hurtigere kan vi sætte fokus på problematikker, der kan true de fredede rovfugle. Ørnene er på mange måder indikatorer på miljøtilstanden. Hvis de store kødædere

går tilbage, kan der være noget galt derude i de første led af fødekæden. Vores viden gør det hurtigt at påvise problemer, når de opstår”, siger Kim Skelmose.

havorn20161027 500 33852250071400Foto af havørn: Torben Andersen

De flyvende ambassadører

Også den folkelige interesse bliver skærpet i forbindelse med de årlige tællinger, hvor der sættes fokus på majestæterne i den danske fuglefauna.

”Havørnene og kongeørnene er fantastiske ambassadører for den vilde danske natur. Nu om dage er i særlig grad havørnene tillidsfulde i forhold til tidligere, da de blev stærkt efterstræbt. Det giver danskerne rigtig gode muligheder for at opleve dem relativt tæt på. Og det skærper interessen for at bevare naturen”, siger Kim Skelmose.

Her blev havørnene talt:

DOF Sønderjylland………………..29
 
DOF Sydvestjylland………….……15
 
DOF Sydøstjylland………..……...…4
 
DOF Vestjylland……………...……...8
 
DOF Østjylland………..…..………...16
 
DOF Nordvestjylland……..…...…6
 
DOF Nordjylland………………..….18
 
DOF Bornholm……………….….….2
 
DOF Nordsjælland…………..…....15
 
DOF København………………..…..4
 
DOF Vestsjælland…….…..….....37
 
DOF Storstrøm……………...……..86
 
DOF Fyn……....…………………........70

 

Her blev kongeørnene talt:

DOF Nordjylland……………......…..6

DOF Vestsjælland……….....………1

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Tlf. 33 28 38 00.

Leder af DOF’s Projekt Ørn:

Kim Skelmose, tlf. 27 73 40 70. Email: gestaltskelmose@gmail.com